ABONE OL

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Yusuf Kalko koronavirüsün birincil görüldüğü tarihten itibaren inme, kalp krizi, elde ve ayakta kangren şikayetleri ile başvuran hasta sayılarında ciddi bir büyüme olduğunu belirtti.

Dr. Kalko, "Kovid-19 hayatımıza girdiği ilk günden itibaren bilim camiası olarak öyle yabancıydık fakat bu virüse. Vücuda girdiği süre bütünüyle nelere neden oluyor, kısa vade ve uzun vadede vücuda etkileri neler? Hiçbirini bilmiyorduk.

Ama zamanla salgının etkilerini ve tedavide etkisi olan faktörlerini daha net görmeye başladık.

Kovid-19'da özellikle tromboemboli dediğimiz pıhtı atma, pıhtılaşmaya akım maalesef çok yükseliyor ve vefat sebeplerinde adeta bir numaraya çıkıyor.

Koronavirüs vakaları görülmeye başladığı günden itibaren ayağında kangren çoğalan, kol damarı tıkanan veya şah damarı tıkanıp felç olan çok fazla hasta başvurmaya başladı.

D-dimer değeri neden yükselir

D-dimer değeri niçin yükselir?

Ortak hikayeleri de çoğu Kovid-19'a yakalanıp yoğun bakıma girip iyileşmiş hastalar ama bir şekilde ayağı, kolu, eli kangren olmuş.

Bunun sebebi insanlarda kandaki pıhtılaşmayı gösteren ve emboli riskini bildiren D-dimer değerlerinin fazla yükseliyor olması" dedi.

Kan sulandırıcılar koronavirüs hastalarında ne işe yarıyor

Kan sulandırıcılar koronavirüs hastalarında ne işe yarıyor?

Koronavirüs tedavisinde kan sulandırıcıların çok büyük rol oynadığını oysa bunların elbette bilinçsiz alınmaması gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Yusuf Kalko sözlerine şöyle devam etti:

"Kovid öncesi kan sulandırıcı bölge damar hastalarında tromboemboli riski, pıhtı atma riski ya da pıhtılaşma riskinin kan sulandırıcı almayanlara kadar çok düşük olduğu saptanmış. Bu konuda bundan böyle yayınlar da var. . O yüzden Kovid geçiren herkesin çare sırasında kan sulandırıcı alması yaşamsal öneme sahip.

Mide rahatsızlığı ve alerjisi olmayanlar aspirin kullanabilir

Mide rahatsızlığı ve alerjisi olmayanlar aspirin kullanabilir

Mide rahatsızlığı bulunmayan, aspirine alerjisi olmayan kişilere ise mutlaka aspirin almalarını öneriyorum. Ancak burada da şu noktaya fazla dikkat etmemiz gerekiyor: Mide rahatsızlığı olanlar, alerjisi olanlar kuşkusuz kafalarına tarafından aspirin almamalı.

Bu grup dışında kalan insanlar mutlaka aspirin almalılar. D-dimer 600'ün üzerinde olanlar göbekten kan sulandırıcı iğne yaptırmalılar. Bu pıhtılaşmayı veya akciğere pıhtı atmayı önleyecektir."

65 yaş üstü kişiler pandemi sürecinde nelere dikkat etmeli

65 yaş üstü kişiler pandemi sürecinde nelere dikkat etmeli?

65 yaş üstü kişilere günlük hayata dair manâlı tavsiyelerde de yer alan Kalko,"65 yaş üstü virüsü taşımayan ya da bulaş ihtimali olmayan hastaların yürümeye ve egzersize ihtiyacı var. Bu hastaların çoğunun göbek yağı çok pozitif, çoğu kalp-damar hastası, kan basıncı hastası, şeker hastası...

Kalabalıktan uzak mümkünse dışında kısa kısa yürüyüşler yapmaları çok önemli. Toplu taşımadan, topluluk ortamdan uzaktan dursunlar.

Kalabalıktan uzakta yerlerde yürüyüş ve çalışma bu yaş grubu için çok önemli. Maskelerini takıp haricen, kalabalığın olmadığı yerde temiz hava almalarında hiçbir sakınca yok.

Bir öteki uyarı çekmek istediğim konu da gıda hataları. Pandemide millet makarnaya, böreğe, çöreğe, keke, tatlıya fazla cereyan gösteriyorlar.

Avuç avuç kuruyemiş tüketmek de dürüst bir hareket yok. Günde bir avuç içini dolduracak değin ceviz veya ham badem yardımcı olabilir. Ama bunun fazlası kilo ve yağlanmaya neden olacaktır.

Hem unlu ve şekerli mamuller de vücuttaki iltihaplanmayı artırır, bunu unutmayın.

Olabildiğince mevsim meyvesi ve sebzesi tüketin, Akdeniz usulü beslenin, haftada 1-2 balık ve et tüketin" ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr