Solunum kaslarınızı güçlendiren besinler tüketinABONE OL

Solunum kaslarınızı güçlendiren besinler tüketin

Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından varlıklı olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında devir alır.

Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.

Karbonhidrat tüketimini sınırlandırın

Karbonhidrat tüketimini sınırlandırın

Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketimi vücutta karbondioksit miktarını arttırarak akciğere daha fazla siklet getirir ve solunum güçlüklerine neden olur.

Pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

Doymuş yağlardan uzak durun, zeytinyağı tercih edin

Batmış yağlardan uzak durun, zeytinyağı seçim edin

Günlük enerjinin yağdan gelen oranı %30-45 olmalıdır. Dolu yağlardan kaçınılmalıdır. Bu yüzden mutlaka soğuk sıkım zeytinyağı özellikle zeytinyağı, avokado yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, balık yağları, kabuklu yemişler ve tohum yağları gibi iyi kalite olan işlevsel yağları beslenmenizde bulundurmanız önemlidir.

Magnezyum ve kalsiyum kaynakları ile diyafram kaslarınızı güçlendirin

Magnezyum ve kalsiyum kaynakları ile diyafram kaslarınızı güçlendirin

Magnezyum ve kalsiyum mineralleri diyafram kaslarının güçlenmesinde etkilidir. bununla beraber akciğer hastalığı olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu düşme eğilimindedir.

Yerine düzenlemek için kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan varlıklı süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahılllar gibi besinler tüketilmelidir. Gerektiğinde D ve K vitamini takviyeleri hekim kontrolünde alınmalıdır.

Akciğer dokularını koruyan A vitamini içeren besinler tüketin

Akciğer dokularını koruyan A vitamini içeren besinler tüketin

A vitamini akciğerlerdeki epitel dokunun sağlıklı kalmasını sağlayarak, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. A vitamini, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı ve yumurtada bulunur.

Karoten olarak tanıdık provitamin A; havuç, kış kabağı gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde, karalahana, ıspanak, maydanoz, pazı, fesleğen gibi yeşil yapraklı sebzelerde, kayısı, portakal, şeftali ve bunlar gibi sarı-turuncu meyvelerde bulunur

Solunum yolları enfeksiyonlarında çinko olmazsa olmaz

Solunum yolları enfeksiyonlarında çinko olmazsa olmaz

Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko; yağsız ette, istiridyede, yoğurtta, kabak çekirdeği, susam, yulaf, ceviz, nohut, mercimek ve tam tahıllı ürünlerde bulunur.

Brokoli ve avokadoya sofralarınızda mutlaka yer verin

Brokoli ve avokadoya sofralarınızda mutlaka yer verin

Avokado içeriğindeki fligram maddesi sayesinde ve A, C, E, B1, B2 ve magnezyum bakımından zengin olmasıyla akciğer sağlığına iyi gelen diğer besinler arasındadır.

Brokoli filizleri sülfüronan bileşeninden epeyce zengindir. Sülfüronan; solunum sistemini destekleyen bir bileşken bununla beraber çok da adaleli bir anti inflamatuardır.

Antioksidan özelliği yüksek olan besinleri tüketmeye özen gösterin

Antioksidan özelliği yüksek olan besinleri tüketmeye özen gösterin

Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.

İdeal kilonuzu koruyun

İdeal kilonuzu koruyun

Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır. Fazla kilo, yürek için fazladan ağırlık demektir. Bu da akciğerin daha fazla oksijen harcamasına yol açar.

Fazla kilonun diyaframda oluşturduğu fazla yağlar da akciğerlerin genişlemesini engelleyebilir. Alışılagelmiş kilomum aşağıda elde etmek da fazla kilo kadar sıkıntılıdır.

Fazla zayıf elde etmek solunum kasları dahil bütün kasları zayıflatır. Ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı sabır gücünü de azaltır. Artı şişman veya çok kuvvetsiz olmak zararlı olduğundan ideal kiloya ulaşılmalıdır.

Akciğerleri güçlendiren smoothie tarifi

Akciğerleri güçlendiren smoothie tarifi

4-5 dal ıspanak, 4-5 dal pazı, 6-7 dal tere, 4-5 yaprak fesleğen, 6-7 adet brokoli filizi, 1 adet siyah havuç, 5-6 dal maydanoz, 1 diş sarımsak, fındık büyüklüğünde zencefil, 1/2 çay kaşığı kimyon ve zerdeçal ve kekik, 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği, yarım limon suyu.

Bu malzemeleri bir bardak temiz su ile blendırdan geçirin ve taze taze tüketin.

Kaynak: www.milliyet.com.tr