Dünyayı etkisine bölge koronavirüs salgının yaşlılar üzerinde olduğu dek çocuklar ve gençler üzerinde de öbür etkileri olabiliyor. Peki, yeni korona virüsü çocuklar üzerinde ne dek etkili? Onları gözetmek için dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları neler? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz anlatıyor…

Kronik rahatsızlıklar dikkate alınmalı

Yeni koronavirüsün bebek ve çocuklara bulaşma riski sebebiyle anne babaların huzursuz ediyor. bu nedenle maske, sosyal uzaklık ve temizlik kurallarını büyük bir titizlikle uygulamaya çalışıyorlar. Özellikle bir yaşına değin bebeklerin bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlenmediğine dikkat çeken uzmanlar, bebeklerin bu süreçte çevredeki kişilerle temasının sınırlandırılması gerektiğine şive yapıyor.

Bilhassa oyun çağındaki çocuklara bu süreci olabildiğince oyunmuş gibi aktarmak ve ev sürecinde neşeli aktivitelerle süre devretmek gerekiyor. Evde iki taraflı alanlarda çocukların birbiriyle olan mesafesini sınırlama getirmek gerek. Yeni korona virüs bulaşan çocuklar, genel olarak enfeksiyondan kaynaklanan çok yoğun sorun yaşamıyorlar lakin taşıyıcı olabiliyorlar. Kronik bir rahatsızlığı olmayan çocuklar yeni koronavirüs enfeksiyonunu grip gibi geçiriyorlar.

Ancak kronik rahatsızlığı olan çocuklar, bu enfeksiyonu daha ağır geçirebilecekleri için sorunu olan çocukları için çok daha dikkatli olunması gerekiyor. Çocukların beslenmeleri de bu süreçte çok büyük ağırlık taşıyor. Güneş ışığı ile temaslarının azaldığı yalıtım döneminde çocuklara D vitamini takviyesi yapılması kayda değer. D vitamini için çocukları, yaz güneşinden öğle saatleri hariç faydalandırın.

Her Yerde olgu sayılarında yükselme yaşanacak olursa, önceden uygulanan sıkı önlemler gündeme gelebilir. Bu döneme eşit gelecek rutin aşılamalar için, ailelerin doktorları ile temasa geçmesi, aşı takvimine karar vermeleri manâlı.

Kesintisiz kolonya kullanmayın

Çocuklar evin içinde olduğu için pak kalmaları için sürekli kolonya kullanılmasına gerek yok. Ev içerisinde kalan çocuğa kesintisiz dezenfektan ve kolonya kullanımı gerekli yok. Oysa çocuklar dış ortama çıktıklarında mutlaka ailelerin yanına dezenfektan bulunmalı. 2 yaşından büyük çocuklar, anne babaların gözetiminde elde etmek kaydıyla maske ile dış ortama çıkmalılar. Eğer anne-babalar işe gidip geliyorlarsa, eve geldiklerinde kişisel temizliklerini yaptıktan sonradan çocuklarıyla temas kurmalılar.

Pencerelerinizi açın

Evin havalandırılması doğal yollarla yapılmalı. Pencereyi açıp, içeri taze hava girmesini sağlayabilirsiniz. Mümkünse klimadan uzaktan durulmalı. Zira virüs klima filtrelerine yerleşebilir ve ortama yayılabilir. Pencere açtırmak, taze hava haricen, evin güneşlenmesini da sağlar. Güneş ışığından faydalanmak fazla kayda değer. Zira UV de en koruyucu yöntemlerden. Incelemeler, güneş ışığının ortamdaki virüsü öldürmede etkili olduğunu gösteriyor.

Beslenmesine özen gösterin

Çocukların beslenmesinde 4 temel gruptan yiyecekler olmasına özen gösterilmeli. Süt ve süt ürünleri, protein içeren et, sebze ve meyveler gün içerinde yeteri kadar verilmeli. Özellikle C vitamini açısından avakado, kivi ve yeşil biber gibi besinler tüketilmeli. Çocukların tatmin edici su alması da çok önemli.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/koronavirusle-mucadelede-cocuklar-icin-oneriler.html