Kitleler çoğunlukla kulak önü veya çene altında şişlikler olarak kendini gösteriyor. Daha ileri evrelerde çene hareketlerinde kısıtlılık, yüz felci, yüzde uyuşma, yutma zorluğu gibi durumlara yol açabiliyor. böylece erken dönemde tedavi büyük tartı taşıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Renda, tükürük bezi kanserleri ve tedavisi hakkında data verdi. 

Genellikle kulak önü tükürük bezlerinde ur görülüyor

Tükürük bezi tümörlerinin %80’i kulak önü tükürük bezleri yani parotis bezinden kaynaklanır. Parotis bezi kaynaklı tümörlerin de yüzde 80’i benign yani insancıl tümörlerdir. Ülkemizde bu hastalık 1/2000 kişide gözükmektedir. Diğer tükürük bezi tümörleri nadir görülür ve çoğunlukla çene altı tükürük bezlerinden ya da dilaltı tükürük bezlerinden kaynaklanmaktadır. Bu son iki bölgede görülen tümörlerin malign yani kötü huylu olma potansiyeli daha yüksektir. Daha nadir olarak yumuşak ağız tadı, sert damak veya yutak bölgesindeki ufak tükürük bezlerinde de ur gelişebilir.

Ameliyat sonrasında ek çare gerekebilir

Tükürük bezi tümörlerinde; USG ve/veya MR-CT gibi görüntüleme yöntemleri ile kitle hakkında bilgi sahibi olunarak, kitleden alınan ince iğne aspirasyon biopsisi ile teşhis konulmaktadır. Böylece ameliyat sonrası ek tedaviye gerek olup olmayacağı kavranabilir. Bir Takım durumlarda biopsiden alınan sonuçlar yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda kitlenin radyolojik incelemesi yapılır ve eğer fena huylu ise cerrahiye başvurulur. Hastanın genel durumunda herhangi bir engel yahut malign tükürük bezi tümörleri ameliyat edilmelidir. 

İyi huylu tümörler ileride kansere dönüşebilir

İyi huylu tümörlerin koskocoman bir kısmının da tedavisi cerrahidir. İyi huylu tümörlerin ameliyat edilmesinin sebebi, ileride kötü huylu tümörlere dönüşme riskini ortadan kaldırmaktır. Kulak önü bezi tümörlerinde, tükürük bezi yüz siniri üzerinden sıyrılır. Dolayısıyla bu alıcı tümörlerde başarı, cerrahın tecrübesi ile dürüst orantılıdır. Ameliyat sonrası yüzde uyuşukluk veya kısmi felç olabilir. Çok daha nadir olarak kalıcı yüz felci gelişebilir. Çene altı ve dilaltı tükürük bezi ameliyatları sonrasında ise kısa süreli yutma zorlukları oluşabilir. 

Ameliyatta boyun bölgesi de temizleniyor

Bir Takım fena huylu tümörlerin tedavisinde eş zamanlı olarak boyun bölgesinin de temizlenmesi gerekir. Bu tümörlerde kanserli hücreler boynun lenf damarlarına sıçrama potansiyeli göstermektedir. Böyle durumlarda hastaya ameliyat sonrası radyoterapi ve/ya da kemoterapi önerilebilir. Tükürük bezi tümürlerinin çare sonuçları son derece başarılı olabilmektedir. Hayat kalitesi ve süresi bu sayede manâlı artmaktadır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kulak-ve-cene-bolgesindeki-sislikler-ne-anlama-geliyor-6415592