Koronavirüs döneminde kısıtlamalar kalksa da bu sene Kurban Bayramı'nda tekrar tedbirleri elden bırakmamalıyız. Yaklaşan Kurban Bayramı'nda kurban keserken omurga sağlığımız için de duruşumuza dikkat etmemiz gerekir. Keza el yaralanmalarına aleyhinde da titiz olunmalıdır.

Omurga sağlığını gözetmek için öneriler

Ağır uyandırmak ve uzun zaman aynı pozisyonda amaçlamak bel ve boyun sağlığını negatif etkiliyor. Kurban Bayramında ağır kaldırma ve uzun süre aynı pozisyonda durarak çalışmaktan dolayı bel ve boyun fıtıklarının ortaya çıkabilir. Uzun zaman benzer pozisyonda durmaktan nedeniyle boyun kaslarının kasılması ve boyun tutulmaları sık sık görmektedir. Kurban ile ilgili işlemleri yaparken de benzer pozisyonda uzun vakit durmaktan nedeniyle hem eski problemlerin kronik hale gelmesine ayrıca de yeni problemlerin ortaya çıkmasına niçin olunmaktadır. Benzer pozisyonda kastetmek altta yatan bir disk problemini semptomatik ülkü getirebiliyor. O nedenle saatlerce benzer pozisyonda çalışılmamalı, ara verme verilmeli ve arada pozisyon değiştirilmeli. Siklet kaldırma işlemi dizler üstünde ve yere dikey biçimde yapılmalı. Siklet kaldırma sırasında kimsesiz yok yükü paylaşarak kaldırma esası önemlidir.

- Fıtık hastaları kurban keserken nelere uyarı etmelidir? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Omurganın üzerine yüklenirken dizlerimizi kırarak ve yerden dizlerin üzerinde, bel düz olarak kalkılmaya çalışılmalıdır. Uygun Olmayan bir şekilde, uygun olmayan açılarda yüklenmeler , omurga, kaslar, bağlar ve diz üzerinde daha fazla ve ani zorlama oluşturur. Bu da bel fıtıklarına, bel tutulmalarına ya da diz problemlerine neden olur. İlk etapta belde yanma ve hareket kısıtlılıklarıyla görülen ağrılar daha sonraki dönemde kalça ve bacak boyunca yayılan ağrılar ve hareket kısıtlıkları, yürüme bozuklukları ve daha ilerlerse ani güç kayıpları dahi gelişebilir. Genellikle önemsenmeyen ve ağrı kesicilerle geçiştirilmeye çalışılan ağrılar ileride başımıza daha ciddi sorunlar açabilmektedir. bu nedenle ağrıyı önemseyip en kısa zamanda uzman bir doktora muayene olarak ağrının kaynağının ciddi olup olmadığını belirleyip bilinçli hareket etmek gerekiyor.

Kurban kesilirken veya et doğrama yapılırken çalışılacak ortamın da ergonomik olması yani bel veya boyuna eğim vermeyecek şekilde olmalıdır. Sandalyemiz masamıza tarafından ne çok yüksek ne de çok düşük olmalı. Dizimizle, ayağımız arasındaki açı 90 derece olabilecek şekilde bir sandalye ve rahatlıkla meslek yapabileceğiniz yükseklikte olması sağlanmalıdır. Bayram boyunca omurga sağlığımıza uyarı etmeli, uzun vakit benzer pozisyonlar da durarak meslek yapmamalı ve uzun süre oturmamalıdır. Bel ve diz üzerine fazla yüklenmelerden kaçınmalıyız. Kurban taşıma ya da kesme sırasında kullanılacak olan bir bel korsesi sizin, ani hareketler yapmanızı engelleyerek bel ağrısı veya bel fıtığı yaşamanıza mani olacaktır. Kurban etini taşırken, her iki ele de eşit olarak pay etmek gerekir, ayrıca gövdeye yaklaştırarak tutmakta önemli yararlar vardır. Otururken, çalışırken uygun pozisyonlarda konumlanmaya dikkat edilmeli ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeliyiz.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kurban-bayrami-nda-omurga-sagligini-korumak-icin-oneriler-1.html