Süt Şekeri, süt ve süt ürünlerinde yer alan bir şekerdir. Asimilasyonu bir sindirim enzimi olan laktaz
sayesinde ince bağırsakta gerçekleşir. Gerçekte, emilimini karşılamak için laktozu dekstroz ve galaktoza ayırır.

Süt Şekeri Nedir?

Laktoz, süt ürünlerinde (inek, keçi ya da koyun) doğal olarak bulunan bir karbonhidrattır. Glikoz ve galaktozdan oluşur ve laktaz adı verilen bir enzim göre sindirilir. Bu enzim olmadığında veya eksik miktarda üretildiğinde buna laktoz intoleransı denir.

Sıklıkla karıştırıldığı inek sütü proteini alerjisinin aksine, laktoz intoleransı hastaların yaşamlarını hiçbir vakit tehlikeye atmaz. gerçi ara sıra fazla ağrılı olan ciddi sindirim bozukluklarına neden olur.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz, sütteki esas şekerdir. Çoğu süt ürününde doğal olarak bulunur, oysa laktik fermentasyona uğramış olup olmadıklarına alt olarak fazla istikrarsız seviyelerde bulunur. 100 g'da 38 g ile süt tozu, süt şekeri bakımından en zengin süt ürünüdür. Yağsız ya da bütün yağlı sütün (% 5) ve dondurmanın (% 3 ila 8) çok önünde. Fazla geride, 0.1 ila 2 g (sırasıyla camembert ve gouda) taşıyan peynirlerdir.

Sindirilebilir için, süt şekeri gereken iki şekerlere bölünmüş, glukoz ve galaktoz; bu bozunmayı sağlayan bağırsak enzimi olan laktazdır. Laktoz intoleransı, laktaz yokluğu ya da yetersizliğinden kaynaklanan
bir sindirim bozukluğudur. Süt Şekeri sonra bakteri kadar fermente edildiği kalın bağırsakta olduğu gibi kazanç.

Süt Şekeri İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz intoleransı, sindirim bozuklukları ile kendini gösterir. Şişlik, karın ağrısı, ishal, karın krampları, bulantı ya da kusma ortaya çıkar. Ama bununla beraber genel semptomlarla; baş ağrısı, dermansızlık, adale ve eklem ağrısı da belirtilerdendir.

Tersine inek sütü proteini alerjisi hangi ile çoğu kez yanlışlıkla kafası girift, süt şekeri intoleransı öteki karoser sistemlerini (solunum sistemi veya deri) etkilemez, ne de onu etkiler. bununla beraber, bu semptomlar dayanılmazdır ve bazen laktoz intoleransından felakete uğramış hastaların tanı ve tedavisini
gerektirecek kadar ağrılıdır.

Şiddeti, laktoz intoleransı değişir ölçüde kişiden kişiye; fakat tahammülsüz insanların çoğunda
takriben 10 ila 12 g laktoz ya da bir bardak sütü sindirme kapasitesi vardır.

Laktoz İntoleransı Niçin Olur?

Süt Şekeri intoleransının iki patolojik nedeni vardır. Ilk alaktazi adı bahşedilen, laktaz yokluğuna niçin olan genetik bir mutasyondur. Bağırsak mukozasının, fiilen bundan böyle laktaz üretemeyen farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklar (kanser, glüten alerjisi, sindirim hastalıkları) göre imha edilmesidir. Buna ikincil alaktazi denir.

Birincil alaktazide süt şekeri intoleransı ve neden olduğu semptomlar geri döndürülemezken, hastalık yalnızca ikincil alaktazide geçicidir, hastalıktan sorumlu olan hastalığın süresine karşılık kazanç.

Buna ek olarak, laktoz intoleransı daha büyük ya da yetişkinlerin takriben yarısında az oranda meydana gelen bir mükemmel fizyolojik sürecin sonucu olduğu ortadadır. Bağırsak enziminin aktivitesindeki bu düşüş, çoğunlukla hafif olan laktoz intoleransına yol açar.

Süt Şekeri İntoleransı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Süt Şekeri intoleransının ciddiyetine emrindeki olarak, süt ürünlerinin kısmen veya en ince ayrıntısına kadar azaltılması ya da ortadan kaldırılması gerçekleştirilebilir. Piyasadaki bir takım süt ürünleri, süt ürünlerini tüketmeye devam etmek isteyen süt şekeri intoleransı olan kişiler için bir alternatif olabilecek laktozsuz versiyonda (laktozsuz süt, laktozsuz peynir veya laktozsuz yoğurt) mevcuttur.

Kalıtsal olabilen tahammülsüzlüğü (laktozun asimilasyon olmaması) ve bir hamle karşı bağışıklık sisteminin dinç bir şekilde tepki vermesini gerektiren inek sütüne aleyhinde alerjiyi karıştırmayın.

Laktolerans, laktozun sindirimini kolaylaştıran enzim laktaz bazlı bir besin takviyesidir. Süt Şekeri intoleransından felakete uğramış insanlarda, ayrışmamış süt şekeri sindirim sisteminde fermente olur ve zayıf sindirimle ilişkili rahatsızlık ve rahatsızlığa neden olur.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/laktoz-nedir-laktoz-intoleransi-belirtileri-nelerdir-neden-olur-6412815