Lenf bezi şişmesi değişik mikroorganizmalar sonucu oluşan enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkabilir. Romatizmal hastalıklar ile bazı kanserler de lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. 

 Lenf Bezi Şişmesi Niçin Olur?

 Değişik mikroorganizmalarla enfeksiyon sonucu oluşan bütün rahatsızlıklar lenf bezi şişmesi için niçin olur. İyi huylu sorunlara örnek olmasının yanı sıra romatizmal hastalıklar ve kanserler nedeni ile lenf bezleri tez şişer. Lenf bezlerinin şişmesi gibi durumlarda mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. İhmal edilen ve tedbir alınmayan durumlarda lenf bezi şişmeleri önemli sorunlara yol açabilir.

 Lenf bezleri vücuda ait olmayan yabancı maddeleri tanıyabilirler. Ayrıca antijen moleküller bağışıklığın uyarılmasında da temeli oluştururlar. Lenf bezleri şişmesi ile ilgili konularda mutlaka erken tedbir alınarak uzman bir hekime görünmek gerekir.

 Lenf Bezleri Neden Ağrır ve Şişer?

 Lenf bezlerinin ağrısının ve şişmesinin böylece fazla nedenleri olabilir. Bilhassa su çiçeği ve zona gibi viral hastalıklar durumunda lenf bezleri oldukça büyüyebilir. Keza HIV nedeniyle oluşan AIDS ise vücudun genelinde lenf bezi büyümelerine niçin olur.

 Bir Takım zamanlar streptokok olarak adlandırılan bakteriler solunum yollarında enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu enfeksiyonlar nedeni ile çene altı ve boyun bölgesinde lenf bezlerinin büyümesine niçin olabilir. Keza lösemi ve diğer kanser türleri de lenf düğümlerine sıçradığı takdirde lenf bezlerinin büyümesine yol açabilir. Romatizmal hastalıklar da lenf bezlerinin şişmesine yol açar. azami lenf bezi büyümesi genellikle baş ve boyun bölgelerinde görülmektedir. 

 Çoğalan Lenf Bezleri Nasıl Tedavi Edilir?

 Büyüyen lenf bezlerinde hastalığın seyri ve tedavi yöntemi çok önemlidir. Lenf bezi büyümelerinde altta yatan hastalıklar belirlenir. Özellikle viral ve ya bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanan bölgesel büyümeler yardım tedavisi ve ya hap tedavisi ile geçebilir. Lenf bezlerindeki yükselme ve şişmeler hassas ve ağrılıdır. Bu ağrı olması halinde mutlaka o bölgeye sıcak kompres uygulanması gerekebilir.

 Lenf bezleri gelişen kişiler tamamen dinlenerek doktorun bilgisi dahilindeki ilaçları kullanmalılar. Bu sancı kesiciler de doğru şekilde kullanılmalı. Ayrıca viral hastalıklara alt şişen lenf bezleri hastalığın geçmesi ile adi boyutlara ulaşır. Bakteriyel nedenler ile oluşan lenf bezleri büyümelerinde tedavi amacıyla antibiyotik kullanılır. 

 Lenf Bezi Büyümelerinin Belirtileri Nelerdir?

 - Dalakta büyümenin görülmesi 

 - Yüksek alev, gece terlemeleri ve sık yaşanan nefes darlığı lenf bezi büyümelerinin belirtileri arasındadır.

 - Kişide halsizlik, dermansızlık, iştah kaybı ve kilo kaybı yaşanabilir. Bu belirtiler günümüzde en sık görülen belirtilerdendir. 

 - Lenf bezi şişen kişilerin kemiklerinde ağrılar ve şiddetli karın ağrıları meydana gelebilir. 

 - Lenf bezi şişen kişilerde kalıcı öksürük, inatçı ve geçmeyen kaşıntılar ile cilt döküntüleri yaşanır. 

 - Bir Takım kişilerde yoğun alkol tüketiminin gerisinde lenf bezlerinde şiddetli sızı görülebilir. Bu da en sık görülen belirtiler arasında yer alır. 

 - Kişilerin sık sık enfeksiyon geçirmesi durumunda da lenf bezlerinde şişlik meydana gelebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/lenf-bezi-sismesi-neden-olur-lenf-bezleri-neden-agrir-ve-siser-6437517