En çok sorulan sorulardan olan liken nedir sorusunun yanıtı kısaca; gerginlik gibi sebeplerle ortaya çıkan iyi huylu bir cilt problemidir şeklinde olmaktadır.

 Yosun Planus Nedir?

 Yosun Planus, stres ve yarı sebeplerden dolayı ortaya çıkan iyi kalpli bir cilt problemidir. Ağız, kol, ayak, yemek borusu, genital bölge, geniz ve dilde görülen bir hastalıktır. Yosun Planus, barbar, pullu plaklar şeklinde yahut ufak, düz tepeli yumrular ile kendisini gösterir.

 Liken Planus, kalıtsal bir sağlık sorunu değildir. Ayrıca bulaşıcı bir özelliğe de sahip değildir. Yani bir hastadan diğer bir hastaya bulaşma özelliği yoktur. Liken planus hastalığının sebebi kesinkes bilinmemektedir. Fakat gerginlik, değişik alerjenler, viral enfeksiyonlar ve zayıf bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir.

 Yosun Hastalığının Nedenleri Nelerdir? 

 Liken Plamus hastalığının en önemli sebeplerinden ve en etkin faktörlerinden biri stres olmaktadır. Bu sebepler çok stresli olan ve yaşam süreci içerisinde bulunan yaş gruplarının bu sağlık durumu sorununa daha pozitif maruz kaldığı gözlemlenmektedir.

 Liken Plamus hastalığının görülmesinde; primer biliyer siroz, Hepatit B ve kara sarılık C gibi karaciğer hastalıklarının yanı sıra, şeker hastalığı öteki önemli etmen faktörler aralarında yer almaktadır. Belirli bu hastalıkların semptomları, planus hastalığını tetikleyici bir rol üstlenir ve şiddetinin daha da artmasına sebebiyet verebilir.

 Liken planus sağlık sorununu bir diğer kayda değer tetikleyicisi ise hap kullanımı olmaktadır. Kullanımı söz konusu olan antibiyotikler, kan basıncı ilaçları, nonsteroid antienflamutuar ve antimalaryal ilaçlar, planus hastalığını tetikleyici etkenler arasında bulunmaktadır. Liken planus hastalığı, kesin ve tek bir sebebe bağlı olarak ortaya görülmez. Bu hastalığın yaradılış sebepleri kişilere göre istikrarsızlık gösterse de en fazla rastlanılan sebebi yoğun stres olmaktadır.

 Liken Planus Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Liken planus hastalığının tedavisi için ilaç tedavisinin yanı sıra en çok PUVA ismi bahşedilen ultraviole ışık tedavisi seçim edilmektedir. Uygulanan ışık tedavisi, cilt üzerinde oluşan lekelerin mor ötesi ışık kullanılarak incelenmesi biçiminde yapılmaktadır.

 Liken planus hastalığından musdarip durumda olan kişiler başlangıçta mutlaka bir uzman dermatoloğa başvurmalıdır. Çünkü Liken planus tedavisinde hatalı ilaçların ve uygulamaların kullanılması, bu sağlık durumu probleminin şiddetinin daha da artmasına sebebiyet verebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/liken-planus-nedir-nedenleri-nelerdir-liken-planus-tedavisi-nasil-yapilir-6435175