Yüzde meydana gelen ve birincil bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, Lupus hastalığının en bariz belirtileri aralarında yer almaktadır. Eklem ağrılarıyla istikamet bulan bu hastalığın sadece cilde yok tüm vücuda tesir etdiyor.

Millet arasında kelebek hastalığı olarak bilinir

Yüzde kelebek türünden kırmızı döküntülerin oluşmasından dolayı insanlar arasında kelebek hastalığı olarak da tanıdık Lupus, vücutta böylece çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalık otoimmün olarak nitelendirilen hastalıklardandır. Otoimmün hastalıkları, kişinin bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu kendi hücrelerini yabancı madde olarak algılamasıdır.

Hastalığın nedeni tamamiyle bilinmiyor

Lupus hastalığında da vücudun manâlı bir yapı taşı olan kollajene aleyhinde bir bağışıklık sistemi saldırısı laf konusudur. Hastalığın nedeni iyice bilinmemekle beraber kalıtımsal faktörlerin, çevresel faktörlerin ve hormonların etkisi olduğu düşünülmektedir. Özelikle de stres, ultraviyole ışınlar, bir takım ilaçlar ve enfeksiyon gibi durumlar hastalığı tetikleyebilmektedir. Bayan hormonlarından östrojen hastalığın oluşumunu arttırmakta testosteron ise azaltmaktadır.

Hastalığın Diskoid Lupus Eritematozus (DLE) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)elde etmek üzere iki türü bulunmaktadır.

Diskoid Lupus Eritematozus (DLE), yaşamsal iç organları etkilemez ama güneş ışığına maruz kalmış cildi etkilemektedir. Diskoid (yuvarlak) cilt lezyonları, iyileşme gösterdikten sonra ciltte sıklıkla izler bırakmaktadırlar.
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), DLE' ye tarafından daha ciddidir. Cildi ve yaşamsal organları etkiler. Çare edilmemesi durumunda bere izleri bırakabilen SLE burun ve yanakların köprüsünde kabarık döküntülere niçin olur.

Bu belirtilere uyarı

Hastalığın ilk evrelerinde kişide dermansızlık ve eklem şişmesi gibi yakınmalar olur. Lupusa bağlı eklem iltihaplanmaları çoğunlukla şekil bozuklukları veya daimi hasar gibi sorunlara neden olmazlar. En önemli ikinci belirtisi ise deri, saç ve vücudun nemli yüzeylerinde görülen bozukluklardır. Bu belirtiler farkı tipte olabilmektedirler. Yüz bölgesinde karşıdan bakınca gövdesi burun olan kelebekmiş gibi bir kavrama yaratan kırmızımsı döküntüler görülebilmektedir.

Ayrıca kişide sivilce, kurdeşen, harita tarzı dış görünüş, saç dökülmesi gibi öteki belirtiler de ortay çıkabilir. Çoğu Lupus hastası bireylerde ışığa karşı hassaslık olabilmektedir. Güneş ışınları ile ciltteki yakınmalar artabilir ve hastalık alevlenebilir. En kayda değer sorunlardan biri de bir kısmında böbrek tutulumu meydana gelmektedir. Bu şart ölümle sonuçlanabilmektedir. İlerleyen aşamalarda ise Lupus hastalığının kan değerlerinde deformasyon, mide ve bağırsak problemleri, bulantı, iştahsızlık gibi diğer belirtileri görülebilir. Hastalık ayrıntılarıyla ortadan kalmaz oysa muhakkak dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten daha sonra çoğu kişide bitkinlik, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar laf konusu olabilir.

Teşhis yöntemi

Hastalık, eklem ağrılarıyla kendini belli ettiği için bu stil yakınmalarda yer alan kişilerde Lupus hastalığından şüphelenilebilir. Tanı için başta yapılması gerek birincil şey bir Antinükleer antikor (BELLI BAŞLI) testi yaptırmaktır. Testin pozitif çıkması durumunda ise sonrasında Anti-ds DNA ve Anti-ENA testleri yaptırılmalıdır. Tanı çıkan sonuçlara kadar verilmektedir. Antinükleer antikor testinin artı çıkması Lupus hastalığı için kimsesiz tatmin edici bir semptom değildir. Benzer aileden anti-DNA olarak nitelendirilen deneme Lupus hastalığı daha öncü bir data taşımaktadır ve hastaların takriben üçte ikisinde bulunmaktadır.

Tedavide bağışıklık sistemi iyileştirilmeye çalışılıyor

Lupus'ta, iyileşme alevlenme şeklinde seyreden bir hastalıktır. Bu süreçte kortizon dışı antiromatizmal ilaçlar(hastalığın ilerlemesini yavaşlatan bir ilaçlar), bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ve sıtma ilaçları kullanılmaktadır. Tedavide en fazla kullanılan ilaç ise kortikostreoidlerdir ve kortizon kullanımından önce ölümcül olabilen bu rahatsızlık, bağışıklık sistemini iyileştirici tedaviler doğru denetleme aşağıda tutulabilmektedir. Oysa hastalığın sistemik olarak ortadan kaldırılması olası değildir.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/lupus-hastaligi.html