Madde bağımlıları keza her koşul aşağıda maddeyi bulmaya çalışırlar hem de uygulama dozunu arttırırlar. Bir vakit daha sonra bağımlı şahısların tek düşüncesi maddeyi karşılamak olur.

 Madde Bağımlılığı Nedir?

 Madde bağımlılığı vücuda ve ruha hasar veren maddelerin tüketilmesidir. Maddeyi bulamayan bağımlı kişinin fiziksel ve ruhsal olarak sorunları oluşur. Bunlara da yoksunluk belirtisi denir. Madde bulamayan kişinin, aklı maddeden diğer hiçbir şeyi düşünemez. Madde bağımlısı olmanın yaş, cinsiyet, eğitim veya sosyoekonomik düzey ile bir bağlantısı yoktur.

 Tiryakilik yapıcı maddeleri kullanmanın dağıtılmış nedenleri olabilmektedir. Kişiler istedikleri lahza madde kullanmayı bırakabileceklerini düşünerek, madde kullanımına başlarlar. Madde kullanımına başlamanın nedenleri şunlar olabilir;

Arkadaşların etkisi

Ergenlik döneminde merak duygusu

Arkadaş grubundan dışlanma korkusu

Duygusal olaylar karşısında kendini cılız algılama ve kaçış isteği

Aile içinde aldırmazlık ve iletişimsizlik

Parçalanmış ailelerde yaşayan gençlerin pervasız kalması

Aşırı korumacı ailelerin baskısı

Yanlış arkadaşla ile almak

 Madde Bağımlığının Belirtileri Nelerdir?

 Madde kullanımı ile birlikte bireyin karakter yapısında bir takım şansın dönmesi görülebilmektir. Sosyal etkinliklerden uzaklaşma, derslerde ya da işte başarısızlık gibi durumlar görülebilir. Endişe durumu ve depresif ruh hali gözlemlenebilir. Madde kullanımı ile birlikte birey, maddeyi bulamadığı zaman kavgacı olabilir. İletişim sorunları yaşanır.

 Aile içinde rahatsızlık ve kuvvet görülebilir. Kişiler işlerinden, öğrenciler okullarından uzaklaşır. Madde karşılamak için aşırı para masraf eğilimi görülür. Kişi hayatı ve toplumsal kuralları umursamamaya başlar.

 Odaklanma problemi başlar. Madde bağımlısı kişi, o kadar çok konuya olan ilgisini kaybeder. Fiziki ve ruhsal olarak sorunlar yaşanmaya başlar. Zaman içerisinde fiziki rahatsızlıklar başlar. Dost çevresi değişir. Fiziki bakımına ve dış görünüşüne tartma vermemeye başlar.

 Madde Bağımlılığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Madde bağımlılığının tedavisinde bireysel ya da grup terapileri uygulanabilir. Kişisel terapilerde kasıt kişinin madde bağımlılığı nedenlerini bulmaktır. Ayrıca kişinin motivasyon kaynaklarını bularak, madde bağımlılığını diğer bir şeyle doldurmak hedeflenir.

 Şahısların madde kullanmasını tetikleyen yerlerden uzak durması amaçlanır. Grup terapisinde ise benzer durumdaki diğer şahısların yaşadıklarından ders çıkarılabilir. Birbirini anlayan kişiler, birbirlerine destek olabilir. Ayrıca bir merkeze yatarak tedavi olma iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/madde-bagimliligi-nedir-belirtileri-nelerdir-madde-bagimliliginin-tedavisi-nasil-yapilir-6433562