Makat kanseri en az rastlanılan kanser türlerinden bir tanesidir. Makat bölgesinde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. O Kadar fazla sebebe bağlı olarak makat kanseri ortaya çıkabilir. 

 Makat (Anal) Kanseri Nedir?

Makat kanseri makat yani anal bölgesinde ancak hücrelerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına denir. Genellikle makat kanserinde kanser kötü huyludur. Makat kanseri en düşük rastlanılan kanser türlerinden olarak bilinir. 

Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

1) Sancı

Makat bölgesinde yer alana ağrı makat kanserinin en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Sancı gün her tarafında olur ve epeyce rahatsız edici olabilir. Makat bölgesinde sızı ile birlikte acı da meydana gelmektedir. Bu ağrı gün her tarafında olduğu gibi ağrı kesicilerle de geçmeyen ağrılardandır.

2) Kaşıntı

Makat kanserinin bir diğer belirtisi de makat bölgesinde olan kaşıntılardır. Bilhassa bu kaşıntı yerini ağrıya da ve sızıya da bırakabilir. Makat bölgesinde bulunan kaşıntılar ağırlık teşkil edebilir. Keza dışkı hemencecik da kaşıntılar artmaktadır.

3) Anüs Bölgesinde Kan

Anüs bölgesinde sürekli olarak kan meydana gelebilir. Bilhassa bu şart iç çamaşıra dek taşabilir. Makat bölgesinde fakat kan dışkılama sırasında da görülebilir. Bu durumda da hasta makat kanserinden mutlaka şüphelenmesi gerekir. Anal bölgesinde kanama olduğu gibi rektumdan da kanama gözlemlenmektedir.

4) Şişlik

Makat kanserinde anüs bölgesinde şişlik meydana gelir. Bu şişlik özellikle ele gelecek şekildedir. Kimi vakit hemoroid hastalığı ile karıştırılabilir. Makat bölgesinde kitle meydana kazanç ve bu kitle gün geçtikçe büyümeye başlar. Bu durumda hasta mutlaka bir doktora görünmesi gerekir.

 Makat Kanseri Tedavi Seçenekleri

 1) Kemoterapi

 Makat kanseri kötü huylu olunca başlangıçta çare seçenekleri arasında kemoterapi yer almaktadır. Bu çare seçeneği her kanser hastalığında olduğu gibi bunda da uygulanmaktadır. Hastaya damar yolundan verilen kemoterapi ilaçları ile birlikte bütün sağlam olan ve kanser olan hücreler öldürülür. Bu şekilde kanser hücrelerin değil edilmesi amaçlanır.

 2) Radyoterapi

İkincil olarak makat kanseri tedavi seçeneğidir. Işınlar ile birlikte makat bölgesinde bulunan kanserli hücrelerin ölmesi amaçlanır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/makat-anal-kanseri-nedir-makat-kanserinin-belirtileri-nelerdir-6429049