Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın, "Kovid-19 ile birlikte uygulamaya başladığımız maskeli hayat, sosyal hayatın duraksaması, birçok kişinin meslek hayatına evden online olarak devam etmesi gibi nedenler diş tedavilerine bilhassa ortodontik tedavilere yönelimi artırdı. Deneyimli bir ortodonti uzmanı olarak bu talep artışını akla yatkın bulmaktayım. Bana danışan kişilere de 'Bu dönem diş tedavisi yaptırmanın bütün zamanı' yorumunda bulunuyorum" açıklamasını yaptı.

Erişkin gençler pandemiyi fırsat bildi

Ortodontik tedavilerde bilhassa bu dönemde çoğalma yaşanmasının sebeplerini sorduğumuz Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Yalçın, “Ortodontik tedavi yöntemleri aralarında;

-Metal braketler ile sabit çare

-Seramik braketler ile sabit çare

-Lingual (dişlerin arkadaki yüzlerinden uygulanan) çare

-Transparan plaklar (Invisalign) ile uygulanan çare

-Hareketli apareylerle yapılan çare yöntemlerini sayabiliriz. 

Dıştan görünen diş telleri uygulaması, bilhassa genç erişkinlere estetik açıdan rahatsızlık verebilen bir uygulamadır. Bu gençlerin birçoğu takılan teller sebebiyle ağızlarını rahatça açamamakta, özgürce gülememektedir. Doğrusu bu nedenle gençlerin büyük bir kısmı da lingual tedaviyi daha çok seçim etmektedir. Ayrıca tedaviyi şeffaf plaklar ile bundan böyle çok daha fazla yapmaktayız. 

Tellerin dıştan görünmesinin estetik görünümlerini negatif yönde etkilediğini düşünen gençler, pandemi dönemini fırsat bilerek bizlere ortodontik çare için sık sık başvurmaktadır.

Uzun süredir eğitim-öğretim hayatının evlerden online şekilde devam etmesi, sosyal yaşamın sekteye uğraması, sürekli maske kullanımı, home-office düzendeki iş hayatı, diş telleri nedeniyle estetik vesvese yaşamış şahısların, tedavi sürecini çevresindeki ahali fark etmeden geçirmesini sağlamaktadır.

Tabii bu dönem ortodontik tedaviye yalnızca genç erişkinler yok, bununla beraber bambaşka yaş gruplarından çoğu yetişkin de ilgi göstermektedir" ifadelerini kullandı.

İyileşme dönemi daha dar geçiyor

Yalçın, “İçeriden ya da dışarıdan gerçekleştirilen yöntemlerin tümünde yani her ortodontik tedavide hafif sancı yaşama olasılığı vardır. Bu sızı bir takım hastalar tarafından fazla hafif hissedilirken bazılarında daha net yaşanabilir. Hastaların ağrı kesici kullanmaları ile bu sıkıntılar da hissedilmeden geçer. Öyle fakat hastalar, uygulanan tellere 2-3 gün içinde alışmaktadır.

Gün içinde ne değin zorlanırsa zorlansın, 1 hafta içerisinde hastalar adi yaşantılarına dönerler. İçeriden takılan tellerin alışma dönemi bazen birazcık daha uzun sürebilmektedir. Bu açıdan şeffaf plak tedavisine alışmak fazla daha kısa sürede olmaktadır.

İşte bu tedavinin ardındaki yaşanan alışma ve  iyileşme döneminde, günün büyük bir bölümünü, evlerde daha fazla zaman geçirerek atlatmak, çare gören herkes için daha basit olacaktır” diye konuştu.

Maskeli yaşam ortodontik tedavileri nasıl etkiledi

Diş bakımının bu dönemde yük kazanması avantaj

Dr. Aylin Sezen Yalçın, "Diş bakımı her insan için her dönemde koskocoman tartı taşımaktadır. Oysa Kovid-19 döneminde insanlığın sağlığın değerini çok daha iyi anlaması, hijyenik kurallara daha artı itina göstermesi, kişisel bakımlarına daha fazla önem vermesi, diş tedavilerinin gerisinde uygulanması gereken bakımlarını da daha hoş yapmalarını sağladı. 

Ortodontik tedavilerden daha sonra, ağızda normalde birikenden fazla daha artı gıda birikir. Bu koşul diş eti iltihabı, plak ve diş çürüğü gibi zararlara yol açabilir. bu nedenle tedavi sonrası ağız hijyeni son derece önemlidir. Tedavinin ardındaki diş ipi ve fırçası, ağız duşu gibi hijyeni sağlayan ürünlerin kullanımı artırılmalıdır. Kısaca, normalde diş temizliği için ayrılan sürenin 2 katına çıkarılması gerekir. Bu da ancak insanların birçoğunun, genellikle evde olduğu, hijyene normalde verdiklerinden daha artı siklet verdikleri bu dönemde daha bakımlı sağlanmaktadır” dedi.

Güvendiğiniz bir kliniğe başvurun

Yalçın, “Buradan ortodontik diş tedavisi yaptırmayı düşünenlere öneride bulunmak istiyorum: Ortodontik tedavinin mutlaka ortodonti uzmanları göre yapılması fazla önemlidir. Eğer sizler de ortodontik tedavi ile giderilebilecek diş tedavilerine gereklilik duyuyorsanız hijyenik ve Kovid-19 kurallarını eksiksiz olarak uyguladığından ve önlemleri eksiksiz aldığından belirlenmiş olduğunuz, deneyimli ve uzman diş hekimlerinin hizmet verdiği bir diş kliniğine başvurmalısınız. Oysa şunu da söylemeliyim ki pandemi döneminde diş hekimlerinin, her türlü önlemi almak için her türlü çabayı gösterdiklerine inanıyorum. Harekete dinmek için geç kalmayın. Çünkü tedaviyi tecil etmek mevcut problemin ilerlemesine sebep olmaktadır" dedi.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/maskeli-yasam-ortodontik-tedavileri-nasil-etkiledi-6441891