Melatonin, epifiz bezi göre vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur. Genel Olarak uyku hormonu olarak adlandırılır.

 Melatonin Hormonu Nedir?

 Uyku, birçok öğenin fazla özel bir rol oynadığı kompleks bir süreçtir. Bunlar aralarında uyku hormonu olarak da adlandırılan melatonin ışığa tepki verir ve sadece gece salgılanır. Bu hormon bu nedenle kaliteli uyku için gereklidir.

 Sahiden de beynin bu bölümünde uyanıklık ve uyku süreci düzenlenir. Sinir hücreleri ya da nöronlar, gözün ışığa aklıselim bir bölgesi olan retinayı hipotalamusa, karanlıkta melatonin salgılayan epifiz bezine bağlar. Yalnızca karanlıkta melatonin beyne salınır. Bu hormon en yüksek seviyesine sabahleyin saat 2'de ulaşır. Üretimi yavaşlatılabilir ya da ışıkla iyice bastırılabilir.

 Melatonin Hormonu Ne İşe Fayda?

 Melatonin biyoloji ile ilgili ritimlerin senkronizörü rolüne sahiptir (kronobiyotik rol). Sabahları uygulanan melatonin, biyolojik ritimlerde aşama gecikmesine niçin olurken, akşamları uygulandığında benzer biyolojik ritimlerde bir aşama ilerlemesine neden olur. böylece jet lag ve gece çalışmasına yan uyku bozuklukları için yardımcı olabilir. böylece bilim adamları, bir tedavi geliştirmek için bu hormona çabucak ilgi duymaya başladılar.

 Hipnotik olmasa da, bu çare uykuya dalmakta güçlük çekildiğinde faydalı olabilir. Melatonin salgılanması geciken yaşlılarda ve bununla birlikte akşamları uyku eğilimi artar. Bu maddenin avantajı, uyku hapları gibi yatıştırıcı bir etkiye sahip olmamasıdır. öte yandan, uzun vadeli etkileri iyi bilinmemektedir, böylece zaman içinde sınırlı kullanıma dikkatli olmak gerekir.

 Melatonin Hormonunun Yan Etkileri Var mıdır?

 Melatonin, çok sayıda hayvan denemesinde analjezik bir etkiye sahipti. Birkaç insan çalışması migren, irritabl bağırsak sendromu veya fibromiyaljisi olan kişilerde yiğitlik verici sonuçlar göstermiştir.

 Çoğu analist, şizofreni, Alzheimer hastalığı, dağıtılmış nörolojik bozukluklar, otizm ya da uyarı eksikliği bozukluğu gibi çeşitli hastalıklarla ilişkili uykusuzluk hastalarında melatoninin etkileri ile ilgilenmektedir.

 Önemli rahatsızlık durumunda (kanser, epilepsi, Alzheimer hastalığı vb.) melatonin kullanımı tıbbi gözetim aşağıda yapılmalıdır. Melatoninin kısa vadede güvenli olduğu düşünülse de, kesintisiz alımın etkileri bilinmemektedir. bununla birlikte, (plasebo grubu olmadan) aşina bir çalışmada, sirkadyan ritim bozuklukları olan çocuklarda takriben 4 sene baştan başa izlenmiştir. Uzun süreli salınımlı melatonin alımı da genç katılımcılar tarafından tolere edilmiştir. Uyuşma, kurnazlık ya da denge kaybı riski nedeniyle, melatonin aldıktan sonra 4 ila 5 saat araç kullanılmaması tavsiye edilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/melatonin-hormonu-nedir-ne-ise-yarar-melatonin-hormonunun-yan-etkileri-var-mi-6432965