Menenjit, meninks adı verilen zarın beyni ve omuriliği sarması sonucunda meydana gelen iltihaplı bir hastalıktır.

Menenjitin Belirtileri Nelerdir?

Erken menenjit belirtileri grip hastalığına benzerdir. Birkaç saat içerisinde veya birkaç gün daha sonra bile hastalığın doğrusu menenjit olduğu ortaya çıkar. Sık görülen belirtiler şunlardır;

Baş ağrısı

Yüksek ateş

Uykuya eğilim

Kusma

Ense sertliği

Havale geçirme

Konsantrasyon zorluğu

Meningokok menenjitinde cilt dökülmesidir.

Yeni doğan bebeklerde ise menenjit belirtileri;

Yüksek ateş

Bıngıldakta kabarıklık

Sürekli ağlama

Beslenememe

Hareketlerde yavaşlama

Uykuya eğilim

Bebeğin vücudunda ya da boynunda oluşan sertlik ile ortaya çıkar.

Menenjitin Nedenleri Nelerdir?

Menenjit hastalığının baş göstermesinde en sık karşılaşılan neden virüslerdir. Ayrıca bakteriler ve parazitler faktör olarak görülür.

Pnömokoklar: Yaş ayrım etmeksizin bilhassa bebeklerde ve yaşlılarda görülen en sık menenjit etkenidir. Orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürreeye de niçin olur. Aşı ile önlenebilmesi mümkündür. Ülkemizde bebeklikten itibaren aşı uygulaması vardır.

Meningokoklar: Diğer bir sık görülen menenjit etkenidir. Ayrıca çocuklarda keza de yetişkinlerde menenjit yapar. Üstteki solunum yollarında enfeksiyona niçin olur ve daha sonra bakteriler dolaşıma geçerek beyne dek ulaşır. Bilhassa yurtlarda, kışlalarda ve yatılı okullarda salgına neden olur.

Listeria: Peynir türleri, sosisli sandviçler ve başka besinlerden bulaşan bir menenjit türüdür. Yaşlılar, yeni doğanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve hamilelerde sık karşılaşılır. Bilhassa hamilelerin fazla dikkatli olması gerekmektedir. Enfeksiyon plesantayı geçerek bebeğin ölmesine kadar gidebilen önemli bir türdür.

Viral menenjitler çoğunlukla hafif bir şekilde atlatılır. Lakin yine de rahatsızlık hafife alınmamalı ve önlemlere uyulmalıdır. En sık karşılaşılan viral etkenler ise;

Herpes simplex,

Kabakulak

HIV virüsüdür.

Menenjitin Komplikasyonları Nelerdir?

Menenjit söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bir takım komplikasyonlar vardır. Bunlar;

İşitme bozuklukları

Beyin hasarı

Görme bozuklukları

Bellek sorunları

Yürüme problemleri

Böbrek yetmezliği

Şok

Epilepsi

Ölüm ile son bulur.


Menenjitten korunmak için eller sıkça yıkanmalı, aşılar yapılmalı, hijyen kurallarına dikkat edilmeli, iyi pişirilmemiş gıdalar tüketilmemeli ve hapşururken, öksürürken ağzın kapatılmalıdır. Ailenizde veya sizde yüksek ateş, kusma, baş ağrısı, bilinçte bulanma, ensede sertlik ve baş ağrısı varsa derhal doktora gidilmelidir.

Menenjit Nasıl Çare Edilir?

Menenjit belirtileri görülen hastalar mutlaka hekime görünmelidir. Bu hastalardan beyin omurilik sıvısı alınır. İnce bir iğne yardımıyla bel bölgesindeki omurgaların arasından alınan akışkan, incelenerek teşhis kesinleşir. Beyinde herhangi bir hasara neden olup olmadığını anlayışlı olmak için bilgisayarlı tomografi çekilir.

Bakteriyel menenjit laf konusu olduğunda ise tedavi yöntemi olarak antibiyotikler kullanılır. Aşı ile de önlem alınarak hastalığın tedavisi yapılabilir. Aşı yapılmayan bebekler ile kendilerini ve toplumu riske atar. Kreşler, yurtlar, kışlalar gibi egemen toplu yaşam alanlarında epeyce sık karşılaşılan bir hastalıktır. Kimi viral menenjit çeşitleri kendiliğinden iyileşme gösterirken, kimi türleri ise antiviral tedaviye ihtiyaç duyar.

Şeker Hastalığı, AIDS, içki, uyuşturucu ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması da yakalanma riskini arttırmaktadır. Hastaların bu ilaçlarla ilişiği kesilmelidir. Öteki yana aksırma, öksürme, öpüşme, bazı eşyaların birlikte kullanımı da hastalığı tetikler. Hastalar çare edilme sürecinde o kadar çok alışkanlıklarından da vazgeçmek zorundadır.

Hastalık tedavi edildikten sonradan ayrıntılarıyla ortadan kalkmaz. Grip ve nezle gibi uyarı edilmediği takdirde kesintisiz baştan edecek bir hastalıktır. Özellikle hamilelerde ve yaşlılarda menenjit riski oldukça fazladır ve daha fazla uyarı etmeleri gerekmektir.

 

 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr