Metabolizması yavaş çalışan şahısların bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları olabilir. Ayrıca kilo problemi yaşayabilirler. Tüm bu nedenlerden dolayı metabolizma hızının arttırılması önemlidir.

 Metabolizma Nedir?

 Metabolizma nedir dendiğinde, canlıların yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu olan kimyasal reaksiyonlardır. Kadınlarda menopoz, erkeklerde ise andropoz sonrası metabolizma yavaşlar. Hormonsal yapının değişimiyle birlikte, kilo alım oranı artmaktadır.

 Metabolizmanın hızı farklı alanlara yönlendirilmiş nedenlere bağlı olabilir. Kişinin biyoloji ile ilgili yapısı, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar metabolizma hızını etkiler. Keza gıda, hayat alışkanlıkları, kalıtımsal faktörler, yaş ve cinsiyet metabolizma hızını etkiler. Kişiler yaşam şekillerini değiştirerek, metabolizma hızlarını arttırabilirler.

 Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları Nelerdir?

 Metabolizmayı süratli gitmek birazda kişinin kendi elindedir. Yediklerine uyarı ederek ve hareketli bir yaşam sürerek, metabolizma hızlanabilir. Yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;

Metabolizmayı süratli gitmek için ahenkli spor gerçekleştirmek fazla önemlidir. yol almak metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüş, yüzme gibi sporlar veya spor salonunda yapılacak egzersizler ile metabolizma hızlandırılabilir. Lakin şahısların spor yapmayı alışkanlık haline getirmesi gerekir.

Şeker ağırlıklı beslemek özellikle rafine şeker içeren gıdalar harcamak, metabolizmaya hasar verir. Aşırı şeker tüketimi o kadar çok sıhhat sorununu beraberinde getirmektedir. Şekerli gıdalar ve içeceklerin kişinin hayatından çıkarılması gerekir. Fazla şeker tüketimi kanser, diyabet gibi hastalıklara da davetiye çıkarır.

Uyku düzeni, kişinin dinç bir yaşam sürmesi için çok manâlı bir etkendir. Uykusuzluk metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Gece belirtilmiş bir saatte yatıp, 7-8 saat uyanmak ve uyku düzeni önemlidir.

Su metabolizma için çok önemlidir. böylece güne 8-10 bardak su içmek metabolizmayı hızlandırır. Hiçbir istikrarsız, suyun yerini tutmaz.

Baharatlar ve acı metabolizmanın alıştırma hızını arttıracaktır. Mide problemi olmayan kişilerin kayıtlı oranda acı tüketmesi etkili olacaktır.

Bazı rahatsızlıklar metabolizmayı olumsuz olarak etkiler. Guatr gibi bir rahatsızlığınız varsa, mutlaka çare ettirilmelidir.

Stres düzeyinin yüksek olması, metabolizmayı negatif etkiler. Gerginlik yaratan faktörleri tespit etmek ve stresi yönetmeyi öğrenmek gerekir. Stres bütün vücudu olumsuz yönde etkileyen bir duygu durumudur.

Öğün atlamadan ve şok diyetler yapmadan beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Metabolizma hızı mevsimsel olarak değişken. Yaz aylarında hızlı olan metabolizma, kışın daha yavaş olmaktadır. Buna dikkat ederek, yaşamak gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/metabolizma-nedir-metabolizmayi-hizlandirmanin-yollari-nelerdir-6434589