ABONE OL

Mide kanserinin, helicobacter pylori, sigara ve alkol kullanımı, obezite, fazla tuzlanmış yiyecekler, bazı gıda koruyucuları, yağda artı kızartılmış yiyecekler ve genetik aşinalık gibi risk faktörleri mevcut. Prof.Dr. Faysal Dane bu risklerin azaltılmasıyla mide kanserinin kısmen önlenebildiğini vurguladı.

Mide kanseri neden geç fark ediliyor

Mide kanseri neden geç fark ediliyor?

Mide kanseri ülkemizde ve batı ülkelerinde genellikle ileri evrede teşhis ediliyor. O Kadar oysa hastaların oysa 3’te biri erken evrede teşhis alabiliyor.

Bunun nedeni ise hastalığın erken dönemde bulgu vermemesi, mide kanserine emrindeki şikâyetlerin hastalığa özgü belirtiler olmaması ve tarama yöntemlerinin eksik kullanılması.

Mide kanseri belirtileri nelerdir

Mide kanseri belirtileri nelerdir?

“Bu açıdan bakıldığında mide kanserinin sinsi ilerlediğini söylemek dürüst olur” diyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Faysal Dane, ur ilerledikçe oluşan şikâyetlerin göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulunarak, süre kaybetmeden doktora başvurulmasını gerektiren 6 kritik belirtiyi “Geçmeyen bulantı-kusma, uzun süren mide ağrısı, tez doyma, kusarken kan gelmesi, yutma güçlüğü ve kilo kaybı” olarak sıraladı.

Tedavi hastalığın evresine göre şekilleniyor

Tedavi hastalığın evresine kadar şekilleniyor

“Mide kanserinin tedavi başarısı kanserin hangi evrede tanı edildiğine kadar fazla değişiyor.” diyen Prof. Dr. Faysal Dane, erken tanının her kanserde olduğu gibi mide kanserinde de çok manâlı olduğuna dikkat çekti.

Prof.Dr. Faysal Dane hastanın nasıl çare edileceğinin hastalığın evresine tarafından değiştiğini belirterek, “Çok erken dönemde tanı edilen az sayıdaki hastada tümörün ameliyatla usulüne kadar alınması tatmin edici olabiliyor.

Ancak tümörün mide duvarında ilerlemiş olması ya da etrafındaki lenf bezlerine yansıması durumunda hasta ve hastalığın özelliklerine göre ameliyat öncesi veya sonrası ilaç tedavileri yapılması gerekiyor. Her hastada olmasa bile bazı hasta gruplarında keza kemoterapiyle beraber radyoterapiye de başvuruluyor" dedi.

Prof.Dr. Faysal Dane hastalığın mide ve etrafındaki lenf bezleri açık havada daha uzakta bölgelere yansıması durumunda ise genelde kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi gibi ilaç tedavisinden faydalanıldığını söyledi.

İmmünoterapi tedavisinden çarpıcı sonuçlar

İmmünoterapi tedavisinden çarpıcı sonuçlar

Kanser immünoterapisi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerinin oluşumunu önleyen, yoklama altına alınmasını ya da öldürülmesini karşılayan tedaviler olarak tanımlanıyor. İmmünoterapinin öteki kanser tedavilerinden farkı, kanser hücresine aracısız tesir etmeyip, bağışıklık sistemini aktif ayla getirerek tümöre saldırmasını sağlaması.

Günümüzde mide kanserinde immünoterapi tedavisinin etkinliği gerek tek başına gerekse kemoterapilerle beraber yoğun bir şekilde araştırılıyor. Bu araştırmaların sonuçları birkaç yıldır toplantılarda sunulmaya başlandı.

. Son olarak Eylül 2020’de yapılan Avrupa Tıbbi Onkoloji Kongresinde (ESMO) kemoterapiyle beraber kullanılan immünoterapinin mide kanseri hastalarında tümörün küçülmesine katkı maddesi sağlayarak hastalığın ilerlemesini geciktirdiği, bu sayede hayat süresini uzattığı açıklandı.

Mide kanseri tedavisindeki bu gelişmenin son derece kayda değer olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Faysal Dane, “Bugün elimizde var olan çalışma sonuçlarıyla hangi hastanın tedaviye cevap vereceği tam bilinmese de, bazı testlerle bunları evvelden vermek ve hangi hastanın immünoterapi için iyi bir aday olduğunu tahmin etmek muhtemel oluyor.

Dolayısıyla bilimsel çalışmaların gösterdiği çarpıcı sonuçlar neticesinde tüm mide kanseri hastaları günümüzde immünoterapi açısından değerlendiriliyor" açıklamasında bulundu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/mide-kanserinin-goz-ardi-edilen-6-kritik-belirtisi-mide-kanserinde-immunoterapi-6409909