Mide şişkinliğinin nedeni bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu gazlardır. Ne zaman bu gaz miktarında artış gözlemlenirse o süre cisim bu gazı tahliye etmekte zorlanır.

 Mide ve Karın Şişkinliğinin Nedenleri Nelerdir?

 Sindirim Sistemi Hastalıkları: Mide şişkinliğinin nedenlerinin başında sindirim sistemi bozuklukları gelmektedir. Ülser, gastrit, çölyak, irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı, sindirim güçlüğü, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri gibi hastalıkların az daha tamamı bağırsak ve midede gaz birikmesine sebebiyet verir.

 Ödem: Karoser içerisinde birikmiş artı sıvılarda şişkinliğe neden olmaktadır. Atıl hayat, yüksek sodyum tüketimi, eksik potasyum şişkinliğe sebebiyet vermektedir.

 Sağlığa Zararlı Gıda Alışkanlıkları: Lif oranı düşük olan besinler bağırsakların çalışmasını engellerken, yüksek karbonhidratlı besinlerin pozitif tüketilmesi de şişkinliklere sebebiyet verebilir. Keza aşırı hızlı ve çiğnemeden yemek, yerken hava yutkunmak gaz oluşumunu sağlar.

 Beslenme Alerjileri: Kimi insanların floraları bir takım besinlere alerjisi vardır. Örneğin; süt, yumurta, buğday, darı, soya, glüten gibi... Bu besinleri tükettiği takdirde şişkinliğe niçin olur. Keza lahana, kuru baklagiller, brokoli, karnabahar gibi besinlerde şişkinliğe sebep olmaktadır.

 Gerginlik: Stres vücudun tüm sistemini etkilen bir rahatsızlıktır. Özellikle sindirim sistemi üzerinde negatif etkileri vardır.

 Keza;

Erken doyma hissiyatı,

Midenin bütün olarak boşalamaması,

Fazla gazlı içecek tüketimi,

Alkol tüketimi,

Alıngan bağırsak sendromu,

Bağırsak parazitleri de şişkinliğe neden olmaktadır.

Mide ve Karın Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir?

Mide ve karın şişkinliğinin belirtileri çeşitli şekillerden görülmektedir. Bir Takım kişilere mide krampı olarak bazısında ise ishal halinde görülür. Belirtiler;

İshal,

Sindirim Güçlüğü,

Mide krampları,

Gaz oluşumu ve birikimi,

Nefes almada güçlük şeklinde görülmektedir.

Mide ve Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

 Mide ve karın şişkinliği, mide ve bağırsaklarda meydana gelen gazlardan ve bu gazların sıkışmasından kaynaklanır. Öyle fazla insanın felakete uğramış olduğu bu hastalık hayat kalitesini etkilemektedir. Peki, mide şişkinliğine ne iyi gelir;

Gaz oluşumunu engellemenin en kayda değer yolu yemek yemek yeme sırasında yutulan havanın azaltılmasıdır. Bunun için besinlerin yavaş yenmesi ve tamamen çiğnemeden yutulmaması gerekmektedir. Tekrar yemek yeme esnasında mümkün olduğunca konuşulmamalıdır.

Yoğun gerginlik aşağıda kalan kişilerde gastrit, ülser ve spazm problemleri görülmektedir. Kişi stresli ortamlardan olabildiğince kaçınmalıdır. Baş edemediği takdirde ise profesyonel yardım almaktan çekinmemelidir.

Mide ve karın şişkinliklerine çözüm olarak bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında;

 Zencefil: Bağırsak parazitlerini yok etmede bir numara olan zencefil, mide şişkinliklerine de iyi gelecektir. Ayrıca oldukça yardımsever bir beslenme kaynağıdır.

 Nane: Nane çayı aranje etmek keza kolaydır ayrıca de sindirim sisteminde oluşan parazitlere karşı oldukça güçlü bir bitkidir. Vücuttaki gazı boşaltmak için ideal çözümdür.

 Rezene: Spazma engel olan rezene bununla beraber mideyi rahatlatan ve şişkinliği azaltan sağlığa çok yardımsever olan bir bitkidir.

 Limonsu Su: Bilhassa sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Dolambaçlı yoldan midedeki gazın tahliye olmasını sağlar. Keza bağırsak enfeksiyonlarına karşı da epeyce faydalıdır.

 Mide ve Karın Şişkinliklerinin Tedavisi Nedir?

 Mide ve karın şişkinliklerinin kesintisiz her yerde etmesi durumunda, riske girilmemelidir. Bazı şişkinliklerin aşağı daha büyük hastalıklar yatabilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi şişkinliklerin tedavi yöntemleri de hastalığın nedenine tarafından değişmektedir.

 Mide ve karın şişkinliğinin temelinde yatan problem bulunmalıdır. Bu yüzden endeskopi ve kolonoskopi gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer doktor uygun görürse hap tedavisi uygulanabilir. genel olarak mide ve bağırsak şişkinliklerinin tedavisinde ise kişinin yaşam şekli, tükettiği besinler değiştirilmektedir.

 Şişkinliklerden muzdarip olan kişinin öğünleri düzenlenir, beslenme programları uygulanır ve tuvalet alışkanlığı edinmesi için günde en düşük 3 litre su içmesi sağlanmaktadır. Hem hastanın yürüyüş, koşma, pilates, yoga veya yüzme gibi maddesel aktivitelere yönlenmesi öğüt edilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr