Multipl Skleroz, emes hastalığı genel olarak 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda görülen bir nevroz olarak nitelendirilir.

Emes, Multiple Skleroz (MS) Haslığının Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın nedenleri hakkında böylece fazla öbür teoriler ortaya atılmasına rağmen, emes hastalığının nedeni hemen şimdi kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda hastalığa sebebiyet verecek çok çeşitli nedenler sorgulanmıştır. Bu nedenler çevreden kaynaklı bazı zehirli maddeler, beslenme alışkanlıkları, virütik enfeksiyonlar, coğrafi etmenler ve savunma sistemindeki bozukluklar olarak varsayım edilmektedir.

Araştırmacıların bazıları MS'nin demin belirlenmemiş ve tanısı konmamış bir virüsten kaynaklı olduğunu dile getirmektedir. Bu teoriye kadar henüz ufak yaşlarda vücuda giren ve uzun yıllar baştan başa hiçbir bulgu göstermeden vücutta kalmaya devamlı bir virüs olduğu betimlenir. daha sonra herhangi bir nedenle ortaya çıkar.

Bir grup bilim adamı ise vücudun kendi bağışıklık sisteminin niçin olduğu bir rahatsızlık niteliğinde değerlendirmektedir. Ortaya atılan bu teoriye kadar bağışıklık sistemi normal olarak vücuda giren yapancı maddeleri atmak ve vücudu onlardan korumak namına çaba vereceği yerde onları yıkım etmektedir. Bu iki düşünce sadece teorilerden ibarettir.

Emes, Multiple Skleroz (MS) Haslığının Belirtileri Nelerdir?

Emes hastalığının belirtileri genel olarak birkaç gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Alevlenmeler ve düzelmelerle devam eder. Rahatsızlık başlarda bütün bir düzelme gösterirken, kimi hastalarda ise daha en başından itibaren düzelmeler olmaksızın kötüleşme laf konusudur.

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Kimi hastalarda belirtiler aniden ortaya çıkıp kötüye gidiyor gibi görünürken iyileşme, iyi görünen hastalarda ise ani kötüleşme durumuyla aleyhinde karşıya kalınabilir. Belirtilerin tamamı sinir sisteminin etkilendiği bölgeye kadar değişir. Sık görülen belirtiler ise;

Halsizlik ve takâtsizlik,

Karıncalanma ve duyumsuzlaşma,

Kollarda ve bacaklarda rastlanan sertleşme,

Denge kaybı,

Kendini çelimsiz idrak etme,

İdrar kaçırma ya da idrarı yapamama,

Erkeklerde görülen cinsel güçsüzlük veya iktidarsızlık olarak tanımlanır.


Emes, Multiple Skleroz (MS) Haslığı Kimlerde Görünür?

Emes hastalığı ölümcül bir rahatsızlık olarak nitelendirilmemektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar bizlere ortalama yaşam süresi açısından emes hastaları ile dinç bireyler aralarında fark görülmemektedir. Keza bu hastalık bulaşıcı değildir.

Emes, genç yaşlarda özellikle buluğ çağı dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Diğer yana erkeklere nazaran daha çok kadınlarda görülür. Sebebi bilinmeksizin sosyo-idareli düzeyi yüksek ülkelerde ve şehir yaşamında eğitim düzeyi yüksek insanlarda daha sık görülmektedir.

Hastaların kullanmak zorunda olduğu ilaçlar nedeniyle enfeksiyonlara aleyhinde daha dirençsiz olduğu görülmektedir. Bu yüzden solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarına daha çabuk yakalanırlar. Emes bir ruh hastalığı ya da hafıza hastalığı değildir. Adamakıllı sinir sistemi hastalığıdır. Diğer yanlamasına kalıtım aracılığıyla aileden çocuğa geçmez. Fakat ailesinde emes hastalığı olan şahısların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Emes, Multiple Skleroz (MS) Haslığının Tedavisi Nasıldır?

Emes hastalığının sebepleri bilinmediğinden dolayı herhangi bir çare yöntemi de bulunmamaktadır. Öteki yandan,

Ortaya çıkan nörolojik bulguların düzeltilmesi,

Atakların önlenmesi,

Özürlülüklerin giderilmesi,

Hastaya özgü egzersizler,

Fizyoterapi,

İyileştirme ve destekleyici tedaviler,

Hamle döneminde yüksek doz kortizon tedavisi uygulanmaktadır.

Atakların sıklığına ve zor seviyesine göre tedavinin yöntemleri de değişir. Belirtiler ortaya çıktığında nöropatik sancı kesiciler kullanılır. Keza mesane problemleri için tedavi, kas gevşeticiler ve antidepresanlar da hekim tarafından verilebilir. Kaslarda aşırı kasılmalar ve kimi zaman mesane problemleri gibi durumlarda, emes tedavisinde botulinum toksini yani bilinen adıyla botoks kullanılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr