Nişasta bilhassa unlu mamul yapımında manâlı bir asıl madde olarak kullanılmaktadır. Hatta bir dönem spor müsabakalarında halter gibi tutuma sporları yapan sporcuların elleri kaymasın diye de nişasta kullanıldığı bilinmektedir.

 Nişasta Nedir, Ne İşe Fayda? 

 Çoğunlukla unlu mamullerden olan baklavanın yapımında, madde olarak çoğu kuruluşta nişasta kullanılmaktadır. Bu durumun esas nedeni nişasta maddesinin oldukça güç yapışan bir madde olmasıdır. Açılan baklava hamurları çok ince olmasında rağmen aralarına bir miktar nişasta atılır ise bu hamurların hiç biri bir birine yapışmayacaktır. Bu sayede hem daha kat kat baklava yapılır ayrıca de daha kolay olmaktadır. Hem çoğu sporcu tarafından da hala bugün nişasta el kayamaması için kullanılmaktadır. Nişastanın tutuş özelliği oldukça nitelikli ve epeyce işe yaramaktadır.

 Kısaca Nişasta Nasıl Yapılır?

 Nişastanın yapımı oldukça sıkıntılı ve epeyce kuvvet bir operasyon olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir. Yıkana buğdaylar kazanlarda kaynatılarak bir arz güneş altında bekletilir. Devamında bekletilen bu buğdaylar insan eli veya özel araç tamamen dövülme işlemi gerçekleşir.

 Kazanlara alınana malzemelerin suları süzülmeye başlar. Devamında süzülen bu sudan aslıdan ayran sanki beyaz bir akıcı elde edilmektedir. Bu değişken özetle en öz hali ile nişasta olmaktadır. Bu operasyon devamında oldukça az bir operasyon kalmış olmaktadır. Bu alınan nişasta malzemesi özel torbalara doldurulur ve şüphesiz hiçbir şekilde nem kapmaması gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/nisasta-nedir-ne-ise-yarar-kisaca-nisasta-nasil-yapilir-6433662