Uzun bir vakit baştan başa devam eden öksürüğe ''kuru öksürük'' ya da ''inatçı öksürük denir. Çoğunlukla 8 - 15 yaş aralığında görülen psikojenik öksürük ise herhangi bir somut nedene bağlı olmadan ortaya çıkar. Öteki öksürük çeşitlerinden bambaşka olarak psikolojik bir rahatsızlığın belirtisidir.

Öksürük Neden Olur?

Öksürüğe niçin olan hastalıkların başında astım geliyor. bunun dışında alerjik reaksiyonlarda en sık görülen semptomlardan biridir. Bronşit ve zatürre olan kişilerde öksürük, grip ve nezle olmuş kişilere oranla çok daha pozitif görülür.

Öksürük Nedenleri Nelerdir?

1- Toza - Dumana artı maruz kalmak:

Solunum aracılığıyla içimize çektiğimiz toz ve duman, akciğerlere yapışır. Bu da solunum güçlüğüne ve öksürüğe niçin olur.

2- Seri yemek:

Öksürük yalnızca akciğerlere yan olarak ortaya çıkan bir semptom değildir. Seri yeme alışkanlığı, yemek yemek borusunun tıkanmasına yol açabilir. Vücut yemek borusuna takılan besini atmak için kasılır. Bunun sonucunda birey rahat nefes alabilmek için öksürmeye başlar.

3- Sigara:

En zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara da öksürüğe niçin olan asıl etkenler arasında yer alıyor.

4- Soğuk algınlığı:

Grip olan hastaların bağışıklık sistemi zayıflar. Bu da akciğerlerin işlevlerini eskisi gibi yerine getirememesine neden olur.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

1- Papatya çayı:

En çok tüketilen bitki çaylarından biri olan papatya çayı, insan sağlığına birçok yönden faydalıdır. Bilhassa boğazda gıcıklanma sonucu oluşan öksürüğü kesmek için günde 1 ya da 2 fincan içilmesi önerilir. Boğazı yumuşatan papatya çayı, yutkunma güçlüğü ve öksürük şikayeti olan kişiler kadar da çoğu kez içilmelidir.

2- Öksürük şurupları:

Kendisine kronik öksürük teşhis konmuş şahısların, doktorların yazdığı öksürük şuruplarını aksatmadan içmeleri gerekir. bununla beraber doktorun onayı veya haberi olmadan rastgele ilaç göstermek değişik komplikasyonlara yol açabilir.

3- Bal - zerdeçal karışımı:

Kış aylarında sık sık tüketilen bal ve zerdeçal karışımı öksürüğe iyi kazanç. Yüksek oranda vitamin ve mineral içeren bu karışım ceset direncini yükseltir. sıkça grip olan şahısların yemekten önce 2 -3 tatlı kaşığı bal - zerdeçal karışımı yemeleri öğüt ediliyor.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/oksuruk-neden-olur-oksuruk-nedenleri-nelerdir-oksuruge-ne-iyi-gelir-6434293