Omurga tümörü; omurga kemikleri içerisinde artan bir ot gibi yaşama türüdür. Başka kemik tümörlerinde olduğu üzere iki asıl kategoride incelenmektedir.

Omurilik Kanseri (Tümörü) Nedir?

Omurga ve omuriliğin oluşmuş olduğu kemiklerde veya asap ya da başka yumuşak dokularda meydana gelen tümörlere omurilik tümörü adı verilir. Tümörler; primer veya metastatik bitki örtüsü olarak iki şekilde gruplandırılır.

Omurilik Kanseri Niçin Olur?

Omurilik kanserinin sebebi tan şekilde bilinmemektedir. aynı zamanda kalıtımsal faktörlerin, bu konuda manâlı bir rolünün olduğu düşünülür. Kalıtımsal unsurların dışarıda radyasyona maruz kalmak, türlü virüsler ve etraftaki organlardan yayılan kanser hücreleri yüzünden omurilik tümörü ortaya çıkabilmektedir.

Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurganın alakalı yerinde oluşan keza fena ayrıca sevecen tümörlerde harekete emrindeki olmayarak; belde veya sırtta olan ağrıyla kendini göstermektedir. Bu sızı; genel olarak egzersiz, travma veya strese bağlı olmayarak oluşur. Alıştırma yapıldığında ise ağrı artışı gözlemlenir. Diğer belirtiler ise;

- Yürümede zorluk,
- Kollarda ve bacaklarda hissizlik kuvvetsizlik,
- Kol, göğüs ve bacaklarda duyumsuzlaşma,
- Mesane ve bağırsak kontrolünün bozulması,
- Felçlik,
- Spinal deformite veya skolyozlar büyük ama iyi huylu tümörler,

Hastanın belirtileri ve şikayetleri tümörün yerine tarafından farklılık gösterir.

Omurilik Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurilik kanserinin ikiye ayrılmaktadır. Birinci grup; omurganın metastatik tümörlerin yani bedenin bir diğer yerinde oluşmuş olan kanserin omurgaya yerleşmesi ve büyümesine devam etmesidir. Burada tedavi metotları, omurganın kendi tedavisinden farklıdır. Kanser kaynağının bilinmesiyle beraber radyoterapi ve kemoterapi gibi metotlarla cevap veren bir tedavi metodu uygulanabilir.

Hastanın problemi bir tek omurgada ise ve bitkiler kanseri büyük ise çoğunlukla cerrahi bir çıkarma söz konusudur. Fakat böylece çok omurgaya bulaşmış veya omurga içerisinde ufak odaklar şeklinde olan kanserlerde birçok süre cerrahi öğüt edilmez. Bunların tedavisi ise kemoterapi, ışın tedavisi şeklindedir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/omurilik-kanseri-tumoru-nedir-neden-olur-omurilik-tumoru-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilir-6469514