Omuz, geniş ve çok yönlü bir hareket aralığına sahiptir. Omzunuzda bir şeyler ters gittiğinde, rahatça hareket etme kabiliyetinizi engeller ve büyük ölçüde sancı ve rahatsızlığa niçin olabilir. Omuz, üç belli başlı kemiği olan bir top ve yuva eklemidir: humerus (uzun kol kemiği), klavikula (köprücük kemiği) ve kürek kemiğidir. Bu kemikler bir kıkırdak tabakası ile yastıklanır. Omuz eklemi vücuttaki en geniş bantta hareket edebilen eklemdir. Omuzu ileri ve geri hareket ettirir. Hem kolun dairesel bir hareketle vücuttan yukarı ve uzağa hareket etmesini sağlar.

Omzunuzu çalışırken, spor yaparken ve hatta tekrarlayan hareketlerle yaralayabilirsiniz. Bu tarz kas ağrıları başlıca ani başlar. Yapılan işi bırakmakla devam ederse doktora başvurulmalıdır.

Yaşınız ilerledikçe, özellikle 60 yaşından daha sonra omzunuzla ilgili sorun yaşama olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, omuzu çevreleyen yumuşak dokuların yaşla birlikte dejenere olma eğiliminde olmasıdır.

OMUZ AĞRISINA NE SEBEP OLUR?

Omuz ağrısına değişik faktörler ve koşullar katkıda bulunabilir. En yaygın neden rotator manşet tendinitidir. Çoğunlukla bu kaslar içinden “supraspinatus” adını verdiğimiz adale daha çok tendinite uğrar. Bu kasın en önemli hareketi omuzu yanlamasına açmaktaki birincil derecelerdir. yan olarak kaldırılan tartı ya da yanlamasına kolun zorlu açılması bu kasın tendonunda ödem oluşturur. Böylece supraspinatus kası kemikler arasında sıkışır. Sıkışma ile birlikte birkaç hafta adale dolaşımı bozulur. Ağrılar daha da artar. Başlıca hastalar sırtlarını kaşıyamadıklarından şikayet ederler

Bazen omuz ağrısı, vücudunuzdaki başka bir yerde, genelde boyun ya da kolda yaralanmanın sonucudur. Bahsedilen ağrı genellikle omzunuzu hareket ettirdiğinizde daha da kötüleşmez.

Omuz ağrısının diğer nedenleri arasında şunlar bulunur; artrit, yırtık kıkırdak, yırtık rotatör manşet, şişmiş tendonlar, kemik çıkıntıları (kemiklerin kenarları boyunca gelişen kemik çıkıntıları), boyun ya da omuzda sıkışmış asap, kırık omuz veya kol kemiği, donuk omuz, çıkık omuz, aşırı uygulama ya da tekrarlayan tatbik nedeniyle yaralanma, omurilik yaralanması, yürek krizi sayılabilir.

Omuz ağrısının sebebini tanımlamak için öncellikle fizik tetkik yapılır. Röntgen veya MRI gibi görüntüleme testleri teşhise asistan olur.

OMUZ AĞRISININ TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Çare, omuz ağrısının nedenine ve şiddetine kadar planlanır. Çare seçenekleri arasında hap, fizik tedavi, askı veya ameliyat yer alır.

-Ciddi yırtıklar ameliyat edilmeli.

-Hafif tendinitler için eklem içi enfeksiyonlar uygulanabilir.

-Çoğu durumda omuz istirahati kayda değer. Tendonları hafifletmek için siklet azaltıcı egzersizler de yapılabilir.

 

Sizin durumunuza özel en yerinde çare için alanında bilirkişi bir hekime en kısa sürede görünmelisiniz.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr