Kulak enfeksiyonu veya orta kulak iltihabı, kulak ağrısının en yaygın nedenidir. Bu koşul, çoğunlukla çocuklarla ilişkilendirilmesine rağmen, yetişkinlerde de görülebilir.

 Orta Kulak Enfeksiyonları Nelerdir?

 Orta kulaktaki enfeksiyon, kulak zarının arkasındaki ufak kemiklerin titreşimleri topladığı ve bunları iç kulağa ilettiği bölge olarak bilhassa; soğuk algınlığı, grip veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni, orta kulakta bulunan östaki borusunun minik bir kanal ile üst solunum yoluna tabi olmasıdır.

 Burun ya da sinüs boşluklarında çoğalan mikroplar, östaki borusuna tırmanabilir. Ayrıca büyümeye açılmak için orta kulağa girebilir. Ebeveynlerin çoğu kulak enfeksiyonlarına aşinadır. Sağlıklı bebek ziyaretleri dışında, kulak enfeksiyonları çocuk doktoruna gidilmesinin en yaygın nedenidir.

 Kulak Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

 Orta kulak, normalde burnun ardından östaki borusundan geçen ve orta kulağı temiz, kuru tutan hava ile iyi havalandırılması gereken minik bir boşluktur. Orta kulağı havalandıran yeterli temiz hava olmadığında, mesela Östaki borusu tıkandığında ya da engellendiğinde; bölge ıslak, durgun ve sıcak ülkü kazanç ve mikroplar için bir üreme alanı oluşturur.

 Çocuklarda ve bebeklerde östaki borusu genellikle çok yumuşak veya olgunlaşmamıştır. Alerjiler, burun akıntısı sonrası, sinüs enfeksiyonları, yaygın nezle virüsleri ve geniz eti problemlerinin hepsi, östaki borusunun havanın orta kulağa geçmesine izin verme yeteneğini etkileyebilir.

 Otit Rahatsızlıklar Nasıl Çare Edilir?

 Kulak enfeksiyonları genellikle kendiliğinden düzelir. böylece tedavi ağrıyı yönetmek ve durumu yakından izlemekle başlayabilir. Bebeklerde ve şiddetli vakalarda kulak enfeksiyonu, antibiyotik ilaçlarla çare gerektirebilir. Amoksisilin, penisiline alerjisi olmayan hastalarda akut orta kulak iltihabı tedavisinde tercih edilen antibiyotiktir.

 Antibiyotik tamamiyle belirtildiği gibi enfeksiyon bitene değin alınmalıdır. Enfeksiyonun uygun olarak ortadan kalktığını onaylamak için, antibiyotik tedavisi bittikten sonradan yeniden doktora gidilmelidir. Çocuğunuzun semptomlarında herhangi bir iyileşme yahut, doktora daha erken bir dönüş gerçekleştirilmelidir.

 Bebeklerde orta kulak enfeksiyonu risklidir. Bu yüzden odaları sıcak ve kuru tutarak, dumansız bir ortam karşılamak önemlidir. Muhtemel olduğu değin uzun zaman emzirerek azaltılabilir. Daha büyük çocuklara burunlarını nasıl düzgün bir şekilde sümkürdüklerini göstermek de kulak enfeksiyonunu önlemeye asistan olabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/orta-kulak-enfeksiyonlari-otit-hastaliklar-nelerdir-neden-olur-otit-rahatsizliklar-nasil-tedavi-edilir-6470963