Yönetmen Murat Çeri'nin ilk uzun metraj filmi "Bir Düş Gördüm", Hindistan'daki 11. Dada Saheb Phalke Film Festivali'nde yarıştı. Yarışmada, bir trafik kazası ardından bellek yitimi yaşayan ufak Tarık'ın rüyalarını ve düşlerini anlatan filmde "Akıllı Zeki"yi canlandıran oyuncu Recep Çavdar, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünün sahibi oldu. Recep Çavdar, bu ödülle Nejat İşler'in Dakka Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" seçilmesinin peşinde bu yıl milletlerarası festivallerde ödül alan 2. erkek oyuncu oldu.

Film, 30 uluslararası festivale katıldı

Yönetmen Murat Çeri ise "Bir Düş Gördüm" filmini 2019'da çektiklerini ifade ederek, filmin bugüne kadar 30 uluslararası festivale katılarak 23 farklı ülkede gösterildiğini dile getirdi.

Çeri, filmde bir büyükbaba-torun hikayesini anlattığını aktararak, "Katıldığımız milletlerarası festivallerle o ülkelerdeki insanlara kendi kültürünü yok, Türk kültürünü anlatıyoruz. Bilhassa Avrupa'daki baskın anlama kendi kültürünün başkasının eliyle resmedilmesini istiyor. Bizi biz olarak resmedip biz olarak var olmaya niyetlenmek azıcık akıntıya kürek çekmek gibi oluyor. Filmimizin karnaval süreci devam ediyor." diye konuştu.

"Yarın Yine Görüşürüz" adlı yeni bir film hazırlığında olduğunu ve yıl içinde çekmeyi planladığını bildiren Çeri, şunları kaydetti: "11. Dada Saheb Phalke Film Festivali'nde aldığımız bu ödülün Recep Çavdar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Recep Çavdar filmde gösterdiği performansla bu ödülü yargı etti. Böyle bir ödülü alacağını Türkiye'deki festivallerde bekliyordum, yurt dışından oldu daha hoş oldu. Yolu bahtı açık olur inşallah. İkinci filmimizde de yeniden manâlı bir rolü var. Recep Çavdar, oyunculuğuyla kendisini kanıtlamış birisi."

"Bizim kültürümüzün insanlığa katacağı fazla şey var"

Oyuncu ve yönetmen Recep Çavdar, sanatsal üretimin milletlerarası bir karşılık bulmasının motive edici olduğunu belirterek, "Yurt dışarıda ülkemizi temsilcilik etmemiz sonra yapacağımız işler için bizi mutlu ediyor. Bir Hayal Gördüm filmi yurt dışarıda çok değişik festivallerden ödüllerle dönüyor. Bu film, Anadolu'ya oryantalist bir gözle değil, kendi perspektifinden bakıyor." dedi. Çavdar, Türk sinemasının Hindistan'dan ilk defa ödül aldığına dikkati çekerek, Türk sineması adına farklı coğrafyalara açılıyor olmanın gurur verici olduğunu söyledi.

Filmin festival yolculuğunun devam edeceğine işaret eden Çavdar, son dönemdeki çalışmalarını şu sözlerle anlattı: "Ben gerçekte fazla yönlü bir sinemacıyım. Oyunculukla beraber mantıksal bağ yazıyorum ve film çekiyorum. Yakın zamanda Mustafa Kutlu'nun Rüzgarlı Pazar hikayesini senaryoya uyarladım, Osman Imtihan da bu filmi önümüzdeki yıl çekecek. Oyunculukla başladım fakat öykü anlatmayı da sevdiğim için senaryo tarafında da ilerliyorum. İkinci kısa filmimi de yeni çektim. İlk uzun metraj hazırlıklarıma da başladım, üç yönden ilerliyorum. Bu eserlerle inşallah özellikle yurt dıştan ülkeyi temsilcilik etme fırsatını yakalarız. Keza estetik hem de dünyaya bakışımızı yansıtan kaliteli işler ortaya koyarız. Bizim kültürümüzün insanlığa katacağı fazla şey var. Kendi kültürümüzde çok manâlı bir yaşam damarı olduğunu düşünüyorum. İnşallah aşağılık kompleksine kapılmadan kendimize dair hikayeleri sinemanın zenginliğiyle, estetik açıdan kaliteli olacak biçimde anlatmaya devam ederiz."

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/oyuncu-recep-cavdar-a-hindistan-dan-odul.html