ABONE OL

Bozbaş yemeğinin yapımının da meşakkatli olduğunu anlatan Mehmet Ferit Sanatkâr, "Yemeğin yapılışı dört aşamadan oluşuyor. Porsiyonuna tarafından maşrapaya kuzu incik eti, kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. sonra maşrapayı fırına atıp hazırlıyorum. Bozbaş yemeğinde kullanılan et genç olmalıdır. Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi gerekli. Koyunun incik kısmı olması da önemlidir. Bozbaş yemeğimizin pişirilmesi yaklaşık 6 saat sürüyor" diye konuştu.

Iğdır'da 80 yıldan beri bozbaş yemeği ürettiklerini gösteren işletmeci Mustafa Dede, "Bozbaş bizim milli yemeğimizdir. Biz üçüncü kuşağız. Bu işi dededen babaya ve torun olarak biz işi yapıyoruz. Bu yemek yemek Türklerin asırlardır yediği özbeöz Türk yemeğidir. Iğdır ile Kars'ta bozbaş-piti; Azerbaycan'da piti, bozbaş abguş; İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerde abguş veya bozbaş olarak anılır.

Koyun ve kuzudan yararlanan atalarımızın geleneği olan bozbaşı biz maşrapada yapıyoruz. Bozbaş turistlerin tercih ettiği bir yemek yemek çeşididir. Uluslararası alanda bunu tanıtmak istiyoruz. Bozbaşı maşrapanın içerisinde müşteriye sunuyoruz, tip servis tabağına kendisi ayarlayıp yiyor. Çoğunlukla servis tabağına ekmek doğrayıp önce suyunun tadına bakıyor, sonra esas yemeği yiyorlar. Eti, nohudu özel bir aparatla ezerek yiyorlar" dedi.

Bozbaş yemeği nasıl yapılıyor

Bozbaş yemeği nasıl yapılıyor?

Akşamdan suya konulmuş olan şişmiş nohutların suyu değiştirilir. Düdüklü tencerede 20 dakika dek haşlanır, süzülür ve kabukları soyulur. İncikler yıkanır, süzdürülür ve harlı ateşteki tencereye konularak karşılıklı olarak mühürlenir. Kuyruk yağı küçük küpler halinde doğranarak maşrapaya eklenir. Etlerin üzerini geçecek dek su eklenir.

Etler sözde yarıya pişince haşlanmış nohut, doğranan sivri biber ve domatesler eklenir. Yemeğin suyundan 1 çay bardağı dek alınır. İçerisine sarıkök ya da safran konulur. Safran konulduysa 3-4 dakika değin rengini vermesi beklenip süzdürülür. Suyu tencereye eklenir. Sivri biberler 3-4 cm genişliğinde doğranır, domates ikiye bölünür.

Birlikte yemeğe ek edilir, baharatı ve tuzu konulur. Kısık ateşte etler ayrıntılarıyla pişince ocak kapatılır. Bozbaş sunulurken servis tabağına lavaş ekmeği parçalanır. Yemeğin suyundan kepçeyle alınarak lavaşların üstüne hafifçe gezdirilir.

Bu yumuşamış lavaş ekmeğinin üstüne susamış bir şekilde incik ve nohuttan oluşan kebap konularak sıcak olarak servis edilir. Yanında ayran, turşu, yeşil salata, dilimlenmiş kuru soğan ve sumakla sunulur.

Kaynak: www.milliyet.com.tr