ABONE OL

Yaşlılık, insan olmanın değişmez bir kanunu olsa da yaşlılığı geciktirmek veya nitelikli bir yaşlılık dönemi dinmek muhtemel. Bunların başında olabildiğince daha artı yol almak geliyor.

2019 yılında Çin’de ortaya çıkan ve pandemi olarak tüm dünyada sağlık durumu krizi oluşmasına niçin olan KOVİD-19 salgınında yayılımını eksilmek ve insanların virüse maruz kalmalarını önlemek nedeniyle yetkililer göre halka evde kalmaları önerildi. Bilimsel araştırmalar somut aktivitenin ve hareketli kalmanın sağlık durumu açısından yararlarını her geçen gün daha artı kanıt sunarak göstermektedir.

Düzenli maddesel aktivite, kardiyovasküler ve pulmoner sistemin, kas iskelet sisteminin, endokrin sistemin ve bağışıklık sisteminin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bedensel inaktivite ise egzersizin sağlamış olduğu tüm bu olumlu etkilerden yoksun kalmamıza neden olmasının yanı sıra birçok rahatsızlık için de davetiye çıkarmaktadır. Fiziki inaktivite dünya çapında kayda değer bir sağlık problemi haline gelmiştir. Tüm nedenlere tabi ölüm riskini en fazla arttıran faktörün düşük maddi kapasite olduğu tespit edilmiştir.

Dış etraf aktivitelerinin kısıtlanması, ahenkli bedensel aktivite ve çalışma de dahil edinmek üzere bireylerin rutin günlük faaliyetlerinde değişikliklere neden oldu. Uzun süre evde kalmak; dijital platformlarda zaman geçirme, televizyon izleme, akıllı telefon ve tablet kullanma gibi hareketten mahrum davranışlara fazla miktarda vakit ayırmaya sebep olabilmektedir.

Fakat, ahenkli bedensel aktivitenin azaltılması ve dolayısıyla daha düşük enerji harcanması, kronik hastalıklar için potansiyel kötüleşme riskini beraberinde getirirken, bununla beraber kaygıya ve depresyona katkıda bulunan davranışları da artırabilmektedir.

Yapılan çalışmalar ve istatistiklere tarafından KOVİD-19 enfeksiyonuna emrindeki vefat oranı ileri ihtiyar bireylerde, genç ve orta yaşlı bireylere oranla önemli derecede daha yüksektir. Bu koşul ileri yaşlı bireyleri korumaya karşın kısıtlama ve yasakların artmasına, yaşlıların evde daha artı süre geçirmesine neden olmaktadır.

Bunula birlikte fiziksel aktivite düzeyinin düşmesi kas iskelet sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasına veya hasta bireylerin daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır. Fiziki aktivitelerin eksik kalması durumunda ortaya meydana çıkan tehlike faktörleri düşünüldüğünde içerisinde bulunduğumuz KOVİD-19 Pandemi koşullarında toplumu bilhassa de yaşlıları evinde veya izole ortamında uygun aktivitelere yönlendirecek öneriler sunulması gerekmektedir.

Kişisel maddi aktivite programında aktivitenin sıklığı, şiddeti ve süresi mutlaka belirlenmeli ve gaye oluşturulmalıdır. Egzersize yeni başlayacak bireyler için programın başlangıcında, maddesel aktivitenin şiddeti ve süresi düşük olmalı, kademeli olarak artırılmalıdır. Aktiviteler, merdiven çıkma, yürüme gibi günlük hayat aktivitelerinden ya da kondisyonu geliştirmek amaçlı siklet kaldırma veya dayanıklılık bandı gibi tekrarlı egzersizlerden oluşmalıdır.

Ev içinde yürüyüş yerine getirmek, değişik ağırlıklar uyandırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi rahat alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, tekrar ve zamanda uygulanabilen egzersizler konut içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir. Ayrıca; internet, mobil cihazlar ve televizyon yoluyla, fiziksel aktiviteyi özendirme eden uygulamalar ve alıştırma videolarının kullanımı, bu kritik dönemde bedensel işlevi ve sürdürmenin öteki geçerli yollarıdır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr