Duygu Bay - PembeNar Özel

Kimsenin beklemediği, tahmin edemediği, ne olacağı hakkında en minik fikrinin olmadığı ve ufak çaplı yok bütün dünyayı etkisi altına alan bu KOVİD-19 sürecinde hayatımızda bir çok şey ola ki de yeniden eskisi gibi olmayacak şekilde değişti. Hijyen anlayışımızdan özel eşya algımıza kadar böylece çok değişirken bireysel bakım ve saç bakımımıza dair bir çok şeyle yüzleşmek zorunda kaldık. Eskiden bunlar için salonlar ve çekicilik merkezleri varken aniden kendi kuaförümüz ve alımlılık uzmanımız olduk. Pandemi süreci, kısıtlamalar ve bununla gelen endişeler devam ederken Saç Stilisti Erdinç Çelik ile saç bakım tüyolarını konuştuk.

Başta Erdinç Çelik kimdir?

— Hikayesinde saç olan her performansın bir parçası, aktörü, sanatçısıyım.

Yani kuaför değil misiniz?

— Şöyle ama, 33 yıldır saç ile alakalı, saçın içinde olduğu bütün branşlarda yer aldım ve alıyorum. Bu kimi süre bir sinema filminde, kimi süre bir salonda kimi süre bir peruk atölyesinde bazen de yüksekokul eğitiminde, tiyatroda, defilede, reklam filminde kamera arkasından.

Pandemi sürecinde kadınlar ve saçları desek?

—Birazcık girift lakin olumlu derim. Öncelikle pandemi bakımlı yeteneklerimizi ortaya çıkardı. Yani aniden tüm kadınlar ve hatta erkekler de yüzleşti bu durumla. Gelinen noktaya iyi kadar bakacak olursak fazla da sevdik gerçekte.

Neler değişti mesela? Kadınlar rutin saç bakımlarını yapabildi mi, 20 günde bir yapılan dip boyaları ne oldu?

—Bir taraftan pandemi ile yüzleşti kadınlar, üstelik kuaför salonlarından aldıkları servislerin evde çözümlerini aradılar. Dip boyası renklerini çözmeye çalıştılar, kuaförlerinden yardım aldılar veya sıkılıp kendi doğal renklerine boyadılar. Yani esasında evlerinde yapabilecekleri işlemleri denediler, uğraştılar...

 Bir kadın, kuaföründe yaptırdığı işlemleri evinde yapabilir mi?

—Doğrusu bir kısmını yapabilir. Teknik takviye alarak tabii. Şöyle ancak minik bir uğraşla şekillendirme, yıkadıktan sonradan itinalı bir kurutma yaparak doğal hacimlendirme, birkaç deneme ile şık bir topuzu gayet güzel yapabilir. Normal hayatta jurnal koşturmacamız içerisinde birçok işleme vakit bulamazken pandemi sürecinde fazlasıyla zamanı oldu kadınların ve saçlarıyla uğraşmaya başladı. Bunun için sosyal medya fazlasıyla örneklerle batmış. Kadınlar profesyonel bir tıraş makinesi ile eşlerinin saçlarını gayet hoş kesti. Biraz cesaretle yapamayacaklarını düşündükleri çoğu işlemi yaptılar gerçekten.

Bu ve sözde işlemlerin hepsinde vakit çok kayda değer etken dünya para verip küskün bir saç bakım maskesinin tam anlamıyla işlevini yerine getirmesi için birazcık sistematik dilekçe ve zamana ihtiyaç var. Misal devretmek icabında; önce saç yıkanacak ve hafif kurulanacak sonrasında adilane taranacak. Ardından tutamlar halinde ürün sürülmesi gereken bölgelere (ancak çoğunlukla hepsine saç kremi muamelesi yaparız) eşdeğer bir şekilde sürülecek ve ardından sıcak havlu ile sarılıp ürünün saça ayrıntılarıyla nüfuz etmesi sağlanacak gibi gibi… Yani işin özü salonlarda profesyonel bir giriş gelişme netice taşıyan işlemler için evimizde de zaman ve emek tüketmek gerekecek. İşte pandemi sürecini de bütün da bu amaçla fırsata çevirebiliriz.

Pandemi döneminde kuaföre gitmeden saç işlemlerimizi nasıl yaparız

Neler yapılabilir evde?

—Uzun ve katlı saçların kırıkları alınabilir. Hafif geçiş boyaları yapılabilir, dip boyaları yapılabilir, canlılığını kaybetmiş bir balyaj için cila yapılabilir, bir tıraş makinesi varsa kısa erkek saçları kesilebilir… Yani doğrusu biraz teknik araç gereç ve kuaförünüzden alacağınız ufak tüyolarla birçok işlem yaklaşık sonuçla yapılabilir. Düşünsenize eşler müşterek saçlarını yapabiliyor durumda olunca farklı bir mutluluk çıkıyor ortaya.

Bir misal vereyim; pandemi döneminde Boston’daki arkadaşımın saçlarını kendisine online olarak kestirdim. Önce ihtiyacı olacak ürünü aldırdım, gerisinde parça parça tanım ederek saçlarını kestirdim. Ertesi gün ablasının saçlarını kesmiş, müthiş olmuş. Hiç aklına gelmemiş birisi kısa bir çalışmayla hem el yatkınlığını görüyor hem ihtiyacını gideriyor. Bence müthiş!

Kuaför salonları hijyen öneminin en üst noktası sayılabileceği noktalardan. Bundan sonraki süreçte neler bekliyor kuaför-müşteri ilişkisini?

—Bundan sonradan sadece kuaförler yok, temasın olduğu her bölge halk müziği için fazla kayda değer. Kuaförler içinde farklı disiplinler gelişecek şüphesiz. Kişisel ürünler, tek kullanımlık ürünler ve dezenfektasyon, sunulan servis kalitesinin en temel noktalarını belirleyecek.

Peki son olarak evde saçlarını yapacak kadınlara neler tavsiye edersiniz?

—Öncelikle ne yapmak istiyorlarsa bir profesyonelden danışmanlık almalılar. Ayrıca belirlenmiş olmadıkları mahsul veya işlemi yapmamak bazen en açık konuşmak gerekirse. Çünkü bu işin peşinde ciddi bir kimya var. Bariz renk geçişleri ve iddialı kesimler için salonları tercih etmek en doğrusu. Süreci saç bakımları yaparak, el pratiğinizi geliştirerek avantaja döndürmek en doğrusu.

Pandemi döneminde kuaföre gitmeden saç işlemlerimizi nasıl yaparız

Erdinç Çelik

Kaynak: www.milliyet.com.tr