Miyopi, gözün yapısının normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememesidir. Miyopide göze gelen ışınlar retinanın üzerinde değil de önünde odaklanır. Uzun süreli bilgisayar veya televizyon ekranına maruz kalmak, miyobinin gelişmesinde manâlı rol oynar.

Ülkemizde yapılan araştırmalara kadar özellikle çocuklarda miyop kırma kusurunun arttığı iddia ediliyor. Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayfer Ertürk, anne ve babalara seslenerek önlem alınmadığı taktirde çocukların büyük kısmında miyopi oluşacağı belirterek uyarı yaptı.

Miyop ve miyopi bozukluğu

Ertürk, miyopinin gözün yapısının normalden uzun olmasına alt olarak uzağı net görememesi olduğunu tanımlayarak, "Miyopi de göze gelen ışınlar retinanın üstünde yok de önünde odaklanır. Miyop olan halk uzaktaki nesneleri ve işaretleri görmede güçlük çeker, fakat yakın olan nesneleri açık açık görebilirler. Bunun nedeni insanların keza meslek keza eğitim hem de abes zaman aktivitesi olarak ekranları çok yoğun kullanması. Diğer Taraftan uzun vakit evde kalmanın sonucu çocuklarda özellikle de ergenlik döneminde olanlarda güneşe çıkarak açık bölge sporunu yapamamak ve D vitamini eksikliği de miyopik artışı desteklemiştir.” diye konuştu.

Miyop ne değin erken başlarsa pek süratli ilerliyor

Op. Dr. Ertürk, yirmi sene sonra dünya nüfusunun yaklaşık yarısının miyop olmasının beklendiğini vurgulayarak, "Miyop artışı bilgisayarların, zeki telefonların ve tabletlerin fazla erken ve yoğun kullanımının yanı sıra, gün içinde dışında geçirilen zamanın giderek kısalmasından da kaynaklanıyor. Miyop riski sadece zeki telefonla ya da kitapla artmıyor, yakın mesafedeki bir nesneye uzun süre bakmakla da artıyor. Miyop riski bilhassa açık havada geçirilen vakit ile azalıyor. Bunun nedeni gün ışığının göz bebeğinin daha artı büyümesini engellemesi. Yapılan çalışmalar miyop vakalarının karanlık mevsimlerde artarken yılın daha güneşli zamanlarında artışın yavaşladığını gösteriyor.” dedi.

Miyopinin artmasını önlemek için alınabilecek önlemler

Miyopinin oluşumuna ve artmasına aleyhinde önlemlerden bahseden Op. Dr. Ertürk, üç yaşına kadar olan çocuklar için zeki telefonlar ve tablet kullanımının muhakkak önlenmesini açıklayarak şunları kaydetti: "Yakın aktivitelerin olabildiğince kısıtlanması, 20 dakikada bir 20 saniye mola belirlemek ve uzaklara bakarak gözü dinlendirmek, günde en düşük bir saat dışında gün ışığında vakit devretmek, evde çocuğun çalışma odasının iyi aydınlatılması, loş olmaması, çocukların zeki telefonlar ve tablet dilekçe süreleri sınırlanmalı ve kullanım süresi 30-45 dakikayı aşmamalı. Üç yaşına kadar olan çocuklar için akıllı telefonlar ve tablet kullanımı şüphesiz önlenmelidir. Dört-altı yaş grubunda ise zeki telefon ve tablet kullanımı 45 dakikayı aşmamalı, ilkokul çağında günde maksimum bir saat ile sınırlandırılmalıdır. Bu sürelerin aşımı miyop riskini artırmasının yanı sıra çocukların gözlerini tahriş edebilir, göz kuruluğuna niçin olabilir ve bulanık görmeyi tetikleyebilir.”

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/pandemide-cocuklarda-miyop-rahatsizliklari-artti.html