Bu süreçte göz sağlığınızı ihmal etmeyinABONE OL

Bu süreçte göz sağlığınızı ihmalkârlık etmeyin

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen ve etkileri halen aralıksız koronavirüs öyle çok sağlık sorununu da beraberinde getirebilmektedir. Bu sorunlardan biri de göz ile ilgili olanlardır.

göze çarpan olan da Mart ayından beri bilhassa de göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken hasta grubunun geri dönüşümsüz görme kayıpları yaşadığıdır. Ortalama dört hastadan birinin ciddi görme kaybı yaşadığı tahmin edilmektedir.

Diyabetik makula ödemi, diyabetik retinopati ve sarı nokta hastalarında tedavi gecikmesine tabi görme problemleri yaşandığı bilinmektedir.

böylece sarı nokta, diyabetik retinopati ile birlikte her türlü göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken tüm hastaların tedavilerini geciktirmeden göz doktorlarına başvurması gerekmektedir.

Retina yırtıklarına erken müdahale edilmeli

Retina yırtıklarına erken müdahale edilmeli

Bu sorunlarla birlikte retina yırtıklarında tedavinin en geç bir hafta içinde yapılması önemlidir. Retina yırtıkları kısa sürede onarılmazsa tüm retinaya yayılır ve görme kaybı yaşanır.

Eğer erken tedavi olunmazsa bu dekolmana dönüşür, yani retina yerinden ayrılır. Bu koşul da daimi görme kaybına sebep olur. Retinadaki yırtıklar ışık çakması, bir anda gösterme azalması, cisimleri büyük ya da minik görme, sinek uçuşmaları gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Bu belirtileri iyi anlamak ve vaktinde göz doktoruna gitmek kalıcı körlük durumunu engeller. Bu süreçte favori kızarma, ani bakış kaybı, batma, puslanma gibi belirtiler ciddi şikayetlerdir. Çapaklanma bile vaktinde tedavi edilmediğinde sorun oluşturabilir. 

Stres göz sağlığını bozabilir

Stres göz sağlığını bozabilir

Koronavirüs döneminde en büyük sorunlardan biri gerginlik. Gerginlik hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen gerginlik sebebiyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir.

Bu sorunda gerginlik yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana değişken kaçağı olur ve bu akıcı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.

Kolay sinirlenen, sigara içen, bu süreçte fazla gerginlik yaşayan kişilerde sık görülen sorunlardan birisidir. Yani koronavirüs stresi göz sağlığını bu açıdan da olumsuz etkilemektedir.

20- 20- 20 kuralını mutlaka uygulayın

20- 20- 20 kuralını mutlaka uygulayın

Bunun yanında koronavirüs pandemi sürecinde görmede harmoni sorunları yaşanabilmektedir. Öyle çok kişi evde bilgisayar başında çalışmakta, öğrenciler telefon veya tablet ile eğitim görmektedir. Bu da yakın görmede düzen sorunlarını oluşturabilmektedir.

6 metreden yakın cisimlere bakılınca göz merceğinin şeklini değiştirip disk şeklinden küre şekline dönerek kırıcılığını artırmasıyla yakını daha net görmeyi sağlamaya görmede ahenk denilebilir. Oysa cep telefonu, tablet gibi cihazlar 6 metreden daha yakın mesafeye bakmayı gerektirmektedir. İnsan gözü ise 6 metreden daha uzağı görecek şekilde programlanmıştır.

Dolayısıyla 6 metreden yakına uzun süre bakılınca uyum sorunu yaşanabilmektedir. Bu da astenopi yani göz yorgunluğuna niçin olabilmektedir. Bu cins kişilere huzur veren olarak aşina harmoni gözlükleri verilmelidir. Keza mecburen cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazları uzun süre kullanacak olanların 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, 20 feet yani 6 metre ve ötesine bakarak gözlerin dinlendirilmesi gereklidir.

Çocuklar ve gençler miyop olabilir

Çocuklar ve gençler miyop olabilir

Bu dönemde en fazla çocuk ve gençler etkilenmektedir. Aralıksız online eğitimde olan çocuk ve gençlerde uzağı görememe sorunları ortaya çıkabilmektedir. böylece eğitim alanların bilhassa rutin göz kontrollerini koronavirüsten korkmadan tehlikesiz bir şekilde yaptırmaları, ayrıca görme sorunlarını azaltacak ayrıca de eğitimden geri kalmamalarını sağlayacaktır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/pandemide-her-4-kisiden-biri-gorme-kaybi-yasiyor-6415557