ABONE OL

"Ani Bacak Derin Toplar Damar Pıhtılaşması" yani tıp dilinde "Akut DVT"; bacaklarımızdaki toplar damarların ani bir şekilde kan pıhtısı (trombüs) ile tıkanmasıdır. Bu durum kişilerin yaşamını tehdit edebileceği gibi yaşam kalitesini ve psiko-sosyal durumunu da negatif etkileyebilir.

Akut Derin Ven Trombozu belirtileri nelerdir

Akut Derin Ven Trombozu belirtileri nelerdir?

Ani bir şekilde bacakta şişkinlik ve sancı oluşması, bacaktaki şişkinlik sebebiyle çap artışı, hareket sırasında ağrı ve hassasiyet gelişmesi ve yürürken ya da ayakta değişmez dururken bu şikayetlerin daha da artarması durumunda hemencecik uzmana başvurulmalı.

Akut Derin Ven Trombozu Teşhisi nasıl teşhis edilir

Akut Derin Ven Trombozu Teşhisi nasıl tanı edilir?

Akut DVT şikayeti olanların yürek damar cerrahı göre muayenesi şarttır. Muayene ile birlikte şişlik olan ayak toplar damarlarına renkli doppler ultrason ile bakılarak damar içindeki pıhtının görüntülenmesiyle belli teşhis konur.

Akut Derin Ven Trombozu tedavisi nasıl olur

Akut Derin Ven Trombozu tedavisi nasıl olur?

Akut DVT, başlıca önlenebilen ve erken tanı ile çare edilebilen bir hastalıktır. Tedavide yeni pıhtının oluşmasını alıkoymak ve oluşmuş olan pıhtının damar içerisinde çözülmesini-çıkartılmasını karşılamak tedavinin en temel prensibidir.

Özellikle birkaç gün ila 1 haftada oluşmuş olan pıhtı saptama edilebilirse damar içi trombolitik yani "pıhtı eritici" ilaçlarla pıhtı eritilebilir ve mekanik trombektomi yöntemiyle tıkalı damar açılabilir.

Akut Derin Ven Trombozundan korunmak için öneriler

Akut Derin Ven Trombozu'ndan korunmak için öneriler

-Hareketli bir yaşam biçimi benimsenerek jurnal yaşamda egzersizler, yürüyüş, yüzme gibi hafif sportif aktiviteler yapılmalı.

Vücut kitle indeksi alışılagelmiş sınırlarda tutulmalı, varsa pozitif kilolar verilmeli.

-Sigara ve öteki tütün ürünlerini kullanılmamalı, kullanılıyorsa bırakmanın yolları aranmalı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/pandemide-iyice-artti-yururken-gelen-bacak-agrisi-oldurebilir-6471015