ABONE OL

Tekirdağ'ın sanayi kuruluşlarının yoğun olarak bulunduğu Çorlu ve Ergene ilçesindeki fabrikalar, pandemi döneminde normal ekmek yerine 40 gram üretilen roll ekmeğe dönüş yaptı. Roll ekmeklerin satışında büyük artış yaşanırken, alışılagelmiş ekmek satışları yüzde 40 azaldı.

Takriben 350 bin kişinin yaşadığı Çorlu ve Ergene Fırıncılar Derneği Başkanı Haşim Yiğit, 2 ilçede 85 fırında toplam günlük 300 bin ekmek üretimi yapılırken, pandemi nedeniyle bunun yüzde 40 düştüğünü söyledi.

Yiğit, "Ekmek satışları pandemiden dolayı yüzde 40 azaldı. Allah'a şükür yine de iyi. Çoğunlukla fabrikaların işi durdurmasından dolayı roll ekmeğe dönüldü. Fırıncıların işi etkilendi. İki ilçede 85 fırında jurnal 250, 300 bin ekmek üretimi var. Pandemi de evde yapılan ekmekler de fazla etkili bir unsur değil. Fakat sonuçta halk müziği evlerinde kendi ekmeklerini yaptılar eksik da olsa etkiledi diyebiliriz. Bu fırınlarda toplam bin kişiye istihdam sağlamaktadır" dedi.

Günlük 60 bin satıla ulaştı

Günlük 60 bin satıla ulaştı

Organize Sanayi Bölgeleri'nin bulunduğu Çorlu, Ergene ve Çerkezköy'de 3 fırında yapılan roll ekmek üretimine talep her geçen artıyor. Daha önce günde yaklaşık 10 bin satılan roll ekmek pandemi döneminde jurnal satışı 3 fırında takriben 60 bini buldu.

Çorlu'da 40 yıldır fırın işleten İsmet İçem, sanayi bölgelerinde yer alan bir çok fabrikanın hijyenik ve ambalajlı olması nedeniyle roll ekmeğe döndüğünü ve bu ekmeğe talebin arttığını söyledi. İçem, "Roll ekmek 40 gram üretilen, ambalajlı, hijyenik olarak sunuyoruz müşterilerimize.

Roll ekmekte pandemiden önce böyle bir istek yoktu. Fazla düşük sayıda üretimimiz vardı. Pandemiden daha sonra sanayi bölgesi olduğu için roll ekmek talebi çok geldi. şu anda 3 bin adetten şu lahza günde 20 bin adet üretim seviyesine çıktık. Bu Nedenle bizim açımızdan israfı önlemiş oluyorduk. Biz kalan ekmekleri iade alıyorduk. Bu Nedenle bu ekmek üç gün dayanabiliyor" dedi.

İsrafın önüne geçti

'İsrafın önüne geçti'

Sanayi bölgelerinin roll ekmeğe geçmesiyle ekmek israfının önlendiğini dile getiren İsmet İçem, "Roll ekmeğe talep artmasının birinci özelliği hijyenik, ambalajlı, paketli olması. İkinci ise israfın önüne geçmiş olması.

Türkiye genelinde israfın haddi hesabı değil. Yunanistan nüfusu dek ekmeğimiz çöpe gidiyor. Bu da zincir marketlere, fabrikalardan ekmekleri ertesi gün iade almamız. Bunun önüne de roll ekmeği üreterek geçmiş oluyoruz. Çok yoğun bir istek var, yetiştiremiyoruz. Fabrikaların talepleri arttı" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/pandemide-normal-ekmek-yerine-bu-ekmek-tuketildi-roll-ekmek-6415615