Panik hamle yaşamış bir birey, bu negatif tecrübeyi uzun bir zaman üzerinden atamaz. Aralıksız korku duyduğu fiziksel reaksiyonlara karşı bir beklenti içine girer. Kesintisiz panik hamle geçirme korkusuna ise, panik bozukluk ismi verilir.

 Panik Bozukluk Niçin Olur?

Kalıtımsal yatkınlık

Beyin sapında bulunan mavi nokta olarak adlandırılan bölgenin işlevini tam olarak yerine getirmemesi,

Bir Takım ilaçlar ve karbondioksitler

Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler panik atak sıklığını arttırabilir.

Hızlı solgun alıp vermek, panik atağı başlatabilir.

Sakinleştirici ilaçların birdenbire bırakılması

Cinsel saldırı aşağı kalmak

Çocuklukta istismara uğramak

Boşanma

Kişilik yapısı

Beyindeki maddelerde dengesizlik

Panik Bozukluk Nasıl Çare Edilir?

 Panik hamle ve buna ast olarak panik bozukluğun tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır. Lakin tedavi kesildikten daha sonra hastalıkta yineleme görülebilir. Panik atakta ilaç tedavisinin yanı sıra nefes egzersizleri de yapılması gerekir. Panik hamle tedavisinde hipnoz en fazla kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Hipnoz sırasında yapılan telkinler ile kişilerin hastalığından kurtulduğu gözlemlenmiştir. bununla birlikte panik saldırı hastalarının uyumlu çalışma yapması da epeyce önemlidir. Egzersiz sırasında beyinde salgılanan kimyasal maddeler denge sağlamaya muavin olur ve endorfin salgılar.

 Panik Hücum Kişinin Hayatında Ne Gibi Değişikliklere Yol Açar?

 Tedavi edilmeyen ve göz ardı edilen panik saldırı, insanların yaşam kalitesini manâlı ölçüde bozabilir. böylece panik atağın erken dönemde çare edilmesi oldukça önemlidir.

Sosyal ortamlardan kaçınma

Sürüş korkusu, işte başarısız olma korkusu, evden çıkma korkusu

Sık sık tıbbi bakım alma talebi

Alkol ve madde kullanımına eğilim

Finansal problemler

Anksiyete, depresyon ve psikolojik sorunlar

İntihar ve intihar düşünceleri

İş ve okulda yaşanan sorunlar

Panik Hücum Belirtileri Nelerdir?

 Panik hamle, solunum yetmezliği, çarpıntı, soluğun kesilmesi, titreme, göğüste baskı şehvetli, göğüste sancı, bulantı, karın ağrısı, bayılacak gibi idrak etme, baş dönmesi, sersemlik, ölüm korkusu, uyuşturma, üşüme ve ateş basması en çok görülen panik hücum belirtileridir. Panik atağın en büyük özelliği, nerede ve ne süre ortaya çıkacağı kesin olmamasıdır. Hatta uykuda bile panik saldırı meydana gelebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/panik-bozukluk-nedir-panik-bozukluk-neden-olur-nasil-tedavi-edilir-6437901