Pazı günümüzde içerisinde bulunan mineraller, A, C ve E vitaminleri ile folik asit bakımından da son derece varlıklı olan bir sebzedir.

Pazının Faydaları Nelerdir?

Pazı tüketiminin günümüzde pek çok sayıda faydası vardır. Bunlar;

Kemiklere Etkisi

Genellikle pazı manâlı miktarda kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Bu sebep ile kemik sağlığını koruyan bir bitki olmaktadır. Kemikleri genel olarak güçlendirir. Kemiklerin büyümesini ve gelişmesini sağlar

Şeker Hastalığına Etkisi

Şeker Hastalığı bulunan kişiler yediklerine dikkat etmesi gereklidir. Bilhassa şeker hastalığı riski altındaki ve ya şeker hastalığı hastalığına sahip kişiler kuytu bir şekilde pazı tüketebilir. Bu sebze kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek etmektedir. Çünkü içeriğinde siringik asit ve de lifler içermektedir.

Kansere Etkisi

Böylece fazla yeşil yapraklı sebze gibi pazıda antioksidan özelliği olan sebzedir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar doğru bir antikanser özelliği vardır. Bilhassa kolon kanserini engellemeye yardım eder. bu nedenle bu şifalı sebzeyi sık sık tüketebilirsiniz.

Göz Sağlığına Etkisi

Pazı yüksek miktarda beta karoten içermektedir. Bunun sonucunda da göz sağlığını korumaya takviye etmektedir. Gece körlüğü gibi bazı göz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Saçlara Etkisi

Pazı, içerisinde biyotin bulundurmaktadır. Biyotin de aracısız olarak saç köklerinin uyarılmasını sağlamakta olan bir bileşiktir. Hem içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri sebebi ile saç köklerinin güçlenmesine takviye olmaktadır.

Pazı Yemeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Çok dinç olan pazı yemeği aşağıdaki hastalıklara iyi gelmektedir.
Dalak ve ya böbreklerde bulunan ağrıların geçmesine takviye olur.
İştah açıcı özelliği bulunur.
Tansiyonu dengeler.
Stres ve de depresyona aleyhinde iyi gelmektedir.
Yürek krizi riskini azaltır.
Felç geçirme riskini azaltır.

Pazı Nasıl Tüketilir?

Pazı ilk olarak bol su ile temizlenmelidir. Sonradan sulu yemek yemek biçiminde pazı yemeği yapılabilir. bununla birlikte çiğ şekilde de pazının pişmeden yenmesi de mümkündür. Pazı otunu salatalar ile karıştırarak tüketildiği gibi su ile haşlayarak da tüketilebilir. Pazı böreklerin içerisinde de kullanılabilir. Çok dağıtılmış bir tatbik alanına sahip olan pazı sebzesi ayrıca dolması yapılarak da ayrı alternatif olarak kullanılabilir. Pazı sebzesini haşlayıp yapraklarından pirinç ile birlikte pazı dolmasını yemek epeyce şen olmaktadır. Bütün bu pazı tüketimleri oldukça yardımcı olan tüketim şekilleridir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr