Kemik sağlığından tansiyon dengesine dek daha birçok farklı fayda karşılayan potasyum, bununla beraber eksikliği üzerinden ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Potasyum günümüzde çoğu doğal gıda kaynağı ile elde edilirken, doktor tavsiyesinde ilaçlar ya da ayrı ürünler üzerinden de değerlendirilmektedir.

Potasyumun Faydaları Nelerdir?

Fazla manâlı faydaları ile potasyum mutlaka vücutta dengeli şekilde yer alması gereken önemli minerallerden biridir.

- Kalp sağlığını manâlı oranda korur ve yürek krizini önler.
- Vücudun farklı bölgelerindeki krampları önler.
- İnme riskini önemli oranda azaltır.
- Tansiyonu düşürür ve bununla beraber dengeler.
- Osteoporoza karşısında vücudu koruma altına alır.
- Sağlıklı artış ile gelişimi destekler.
- Bağışıklık sistemine önemli bir katkı sağlar ve dış etmenlere aleyhinde korur.
- Kemikleri destekler ve bununla birlikte güçlendirir.

Potasyum Eksikliği Nelere Neden Olur?

Potasyum eksikliği ile beraber vücutta asıl bazı unsurlar ön plana çıkar. Bu unsurlar semptom üzerinden kendini gösterir ve genellikle potasyum eksikliği ortaya çıkar.

- Özellikle önemli baş ağrıları meydana getirir.
- Dehidrasyona neden olur.
- Vakit içerisinde kalp çarpıntısı yaratır.
- Bezler ile beraber dokuların şişmesine sebep verir.

Özellikle doğal yiyecek besin kaynaklarından elde edilen potasyum, yukarıda bahşedilen tüm ast etkileri önemli oranda azaltır. O yüzden mutlaka ve muhtemel olduğu süre içerisinde potasyumu doğal kaynaklardan tedarik etmek gerekir.

Potasyum Hangi Besin Kaynaklarında Bulunur?

Bilhassa kemik ve yürek sağlığı için büyük öneme sahip olan potasyum, birçok ayrı besin kaynağında yer alır. Kuru fasulye, lima fasulyesi, brokoli, tatlı patates, avokado, bezelye, somon, muz, sardalye ve greyfurt ile beraber bezelyede tatmin edici oranda bulunmaktadır. Farklı tüketim yöntemleri üzerinden bu besin kaynaklarını uyumlu olarak değerlendirmek, potasyum eksikliğini giderme noktasında oldukça etkilidir.

Potasyumun Zararları Var mı?

Bilhassa esas bazı besin kaynakları üzerinden artı elde edildiği süre, potasyumun birtakım emrindeki etkileri ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalbin düzensizleşmesi ve dengesiz ışık halkası gelmesi fazla potasyum ile ortaya çıkabilir. aynı zamanda mide ağrısı ve mide bulantısı ile beraber ishal gibi durumlarda yine fazla potasyum üzerinden meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı mutlaka dengelenmiş ve ahenkli bir şekilde potasyum taşıyan besin kaynaklarından harcamak önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr