Psikodrama, insanların yaşamlarından, hayallerinden ya da fantezilerinden sahneleri "ifade edilmemiş duyguları açıklama etme, yeni anlayışlar kazanma ve daha yeterli tatbik çabasıyla canlandırdığı derin bir eylem yöntemidir.

 Psikodrama Nedir?

 Psikodrama'yı tanımlamanın bir başka yolu da iki temel kelimeye bakmaktır. "Psycho", Yunanca kök ruhundan nefes, ruh, ruh ve zihin anlamına gelir. İngiliz dilinde "psiko", "us" anlamına kazanç. Psiko-mantıksal ve psiko-çözümleme iki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. "Drama" ise bir hikaye, oyun, film, televizyon ya da radyo programı anlamlarıyla nitelendirilir. Öyleyse bir araya getirildiğinde, bir psiko-drama bütün anlamıyla bir "hafıza ve ruh draması" olarak tanımlanır.

 Psikodrama genelde, grup üyelerinin tek bir kişinin hayatındaki bir olayın yeniden canlandırılmasına katıldığı gruplar halinde yürütülür. Geleneksel bir psikodrama, bu sırayla ısınma, eylem ve paylaşım almak üzere üç bölümden oluşur. bu nedenle, bir psikodrama seansı, grup üyelerinin kişisel ya da grup sorunları hakkında düşünmesi ve ısınmasıdır. Aksiyon aşaması tamamlandıktan sonradan, grup üyeleri kendi hikayelerinin kahramanın hikayesine nasıl benzediğini başkahramanla paylaşırlar.

 Psikodrama Ne İşe Fayda, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

 Psikodrama, hastaların içgörü kazanmalarına ve iyileşmelerine katkı maddesi sağlarken, depresyona niçin olan faktörlerle ilgili bir formülasyon sağlar. Psikodrama grup psikoterapisi uygulamaları ile hastalar, grup çalışmasının çare edici faktörlerinden ve psikodramanın kendine özgü teknik ve müdahalelerinden faydalanabilirler. Bu çalışmada hedef, antidepresan kullanan bunalım hastalarında psikodrama psikoterapi dilekçe sürecini özet çıkarmak ve iyileşmeye katkı sağlayacağı düşünülen noktaları tartışmaktır.

 Çalışmaya hafif-orta düzeyde depresyonu olan toplam 15 hasta katılmış ve 9 hasta grup sürecini tamamlamıştır. Hastalara hap tedavilerinin yanı sıra haftada 3 saat elde etmek üzere toplam 16 seans grup psikoterapi ve psikodrama çalışmaları uygulandı. Depresyonun şiddeti Hamilton Buhran Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirildi. İlk seansta hastaların grup terapisinden beklentileri sorulmuş ve kaydedilen cevaplar kullanılarak karşılıklı bir liste hazırlanmıştır. Son oturumda bu beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı değerlendirildi.

 Çare sonunda hastaların öfke kontrolünün arttığı, korkularının ve sinirliliklerinin azaldığı belirlendi. Gruptan yardım aldıklarını ve kendilerini daha iyi anladıklarını dile getirdiler. Psikodrama, buhran oluşumunda hangi faktörlerin rol oynadığını anlamaya ve hasta göre ayrım edilen bu faktörlerin değişmesine katkı sağlamıştır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/psikodrama-nedir-nasil-uygulanir-psikodrama-ne-ise-yarar-hangi-hastaliklarin-tedavisinde-kullanilir-6472864