ABONE OL

Uzun süreli ve yüksek oranda endişe, üzüntü, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziki hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çeken Dr.Öğr. Üyesi Istek Sarıkaya sözlerine şöyle devam etti:

Yüksek tansiyon, kan şekerinde yükselme görülebilir

Yüksek kan basıncı, kan şekerinde büyüme görülebilir

“Bilhassa kan basıncında artış ve buna yan yüksek kan basıncı gibi şikayetler görülebilir. Şeker Hastalığı hastası olan birinde kan şekerinin yükselmesine, çoğu kez bununla ilgili problemler yaşanmasına yol açabilir.

Ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir

Sancı, duyumsuzlaşma ve karıncalanmaya yol açabilir

Tanımlanamayan birtakım ağrı, anestezi, karıncalanma gibi maddi sorunlara, özellikle manâlı ve önemli düzeyde baş ağrılarına yol açabilir.

Ne olduğu tam olarak anlaşılamayan birtakım fiziksel belirtiler varsa...

Ne olduğu tam olarak anlaşılamayan birtakım fiziksel belirtiler varsa...

bu nedenle ne olduğu iyice anlaşılamayan birtakım fiziksel belirtiler olduğu durumda da ilgili branş hekiminde tetkik olduktan sonradan, örneğin baş dönmesi ve baş ağrısı gibi nörolojik belirtiler varsa ve açıklayacak herhangi bir nörolojik bozukluk saptanmadığında bunun bir psikolojik sebebe tabi olabileceği düşünülerek mutlaka bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanından destek alınmasını öğüt ediyoruz.”

Belirgin kaçınma davranışları olabilir

Keskin uzak durma davranışları olabilir

Dr. Dilek Sarıkaya, “Nefret Edilen Şey ve kaygılarımız özellikle fazla keskin uzak durma davranışlarına yol açıyorsa, bu kaçınma davranışları da bizim hayat kalitemizi kayda değer düzeyde etkiliyorsa, sosyal ve aile ilişkilerimizi sürdürmemizi, iş hayatımızı sürdürmemizi önemli düzeyde etkiliyorsa mutlaka bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanından yardım alınmasını öneriyoruz” dedi.

Psikolojik dayanıklılık geliştirilebiliyor

Psikolojik dayanıklılık geliştirilebiliyor

Psikolojik dayanıklılık kavramını kişinin birtakım ruhsal travmalara ya da stres faktörlerine tepki verme ve başa çıkabilme düzeyini anlatan genel bir kavram olarak tanımlayan Sarıkaya, “Burada bilhassa psikolojik sağlamlığı veya dayanıklılığı yüksek olan bireylerin travmatik yaşantılardan daha düşük oranda etkilendiği ya da travmanın etkilerinin daha düşük oranda travma sonrası stres bozukluğu ya da depresyona yol açtığı söyleniyor.

Psikolojik sağlamlık, yapılan araştırmalarla da geliştirilebilen ve daha yüksek oranda bir dayanıklılığın sağlanması muhtemel olabilen bir koşul olarak tanımlanıyor” diye konuştu.

Psikolojik sağlamlık için neler yapılmalı

Psikolojik sağlamlık için neler yapılmalı?

“Başta düzenli alıştırma gerçekleştirmek hem kaygıyı azalttığı ayrıca kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için önerdiğimiz manâlı etkinliklerden biri.

Sosyal aktiviteleri çoğaltmak, sosyal yardım sistemlerimizi geliştirmek, aile, arkadaş, meslek ilişkilerinde olumlu ilişkiler ilerletmek, kendimize süre bozmak, ihtiyaçlarımızı korumak, yorulduğumuzu ve tükendiğimizi hissettiğimiz zamanlarda azıcık durup yavaşlamak ve neye gereksinim duyduğumuza kulak vermek, bu ihtiyacımıza karşın dinlenmek, birazcık yavaşlamak, kısa süreli molalar belirlemek psikolojik dayanıklılığı artırmak için nasihat ettiğimiz metotlardır.”

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/psikolojik-olarak-guclu-olmak-icin-neler-yapmaliyiz-6409564