Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, ramazan ayında sağlıklı uyku için sıradan günlerden 1-2 saat daha erken yatılması tavsiyesinde bulundu.

Ramazan ayında iftar ve sahur saatlerine uygun olarak uyuma ve jurnal aktivitelerin ayarlanması gerektiğini vurgulayan Fidan, şöyle konuştu:

"Ramazan ayında herkesin bayağı günlere kadar 1-2 saat kadar erken yatmalarını istiyoruz. Bu yatma süresini bir anda 2 saat öne çekmek güç. Her gün 15 veya 30 dakikalık şekilde öne çekilmesini öğüt ediyoruz. Sahura kalkıldıktan sonradan tok karnına derhal uyumak olası değil. Bu sebeple uyku bölünmesi yaşamamız nedeniyle uyku sürecinin sağlıklı şekilde birazcık daha öne alınmasını öneriyorum."

Doç. Dr. Fidan, iftarda fazla fazla beslenmenin kişide anlık şeker değerini yükselterek uykuya yatkın olunmasına yol açtığını bildirdi.

İftar saatlerinde beslenmeye çorbayla başlanılmasını gerektiğini ifade eden Fidan, "Kan şekeri normale geldikten sonradan kalan yemeğimize devam etmemiz gerekiyor ama fazla yemeyelim. İftardan daha sonra uyku bastırması durumlarından fazla uzun olmamak kaydıyla 15 dakikalık minik kestirmeler faydalıdır. Uyku ihtiyacında azalmayı da sağlar." dedi.

"Sahurda mavi ışık yayan telefon, tablet ve bilgisayardan uzaktan kalın"

Doç. Dr. Fidan, ramazan ayında gün içindeki uyku-uyanıklık düzeninde fazla bozulmalara yol açmamak için kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketiminde belli bir sınırlamaya gidilmesi gerektiğine değinerek, özellikle akarsu ve kahve tüketimi fazla olan şahısların, kafeinli içecekler yerine ıhlamur, adaçayı, papatya gibi sakinleştirecek içecekleri tüketmesi gerektiğini anlattı.

Sahurdan elektronik cihazlardan uzakta kalınması gerektiğini aktaran Fidan, "Bu dönemde sahura kalkıldıktan sonradan telefon, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayan cihazların da kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü mavi ışık uykuya dalma ve uyanma düzenini negatif etkiliyor. Sahurda mavi ışıktan uzak durulmasını öğüt ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ramazan-ayinda-saglikli-uyku-nasil-olmali-6478367