Özellikle genç kızların en çok merak edip, araştırdıkları konular içerisinde güncelliğini yitirmeyen kayda değer bir sağlıksal durumdur. Regl, gün geçtikçe yaş skalasının değişmesi ile daha fazla araştırılan bir konu haline gelmiştir. Peki, Regl ne seslenmek? Regl dönemi ne kavrayış kazanç? Sizin için detayları ile derledik. Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir koşul olan regl, çoğu kişide ağrıya sebep olurken, çoğu kadında ise gecikmeler ile hormonel olarak etkileyebilen fizyolojik bir durumdur.

REGL NE ARAMAK?

Âdet, hayız, menstrüasyon veya regl, kadınlarda ve bâzı öteki yüksek dişi primatlarda, rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Menstrüasyon insanlar aralarında aybaşı olarak da bilinir. Fiil olarak genel olarak âdet bakmak ya da regl almak biçiminde kullanılır.

Âdet döngüsü (menstrual siklus) çerçevesinde kadınların ergenliğe erişmesinden menopoza girmelerine değin yaklaşık her 28 günde bir tekrarlanan bu işlem, sadece gebelik süresince durur. Kadınların birçok ahenkli olarak 28 günde bir âdet görmez; 21-35 günde bir âdet görmek alışılagelmiş kabul edilir. Adet kanamaları azalarak 3 ila 7 gün devam eder. Bu zaman dahilinde takriben 35-40 ml. kan kaybedilir. Bu arz birçok kadında 50 ml'nin altındadır

REGL NEDİR?

Kadın üreme sisteminde bulunan yumurta hücrelerinin, yumurtalık denilen yapılarda olgunlaşması ile rahimin iç dokularında kalınlaşma oluşur. Üretilen yumurta hücresinin döllenmeye uğramaması halinde kalınlaşmış olan dokular dökülür ve kayıtlı bir arz kan yardımı ile vajinal yoldan vücudun dışarısına atılır. Buluğ çağdan menopoz dönemine dek her ay yani 21 ile 35 gün aralığında bu süreç oluşur. 3 ile 7 gün aralarında devam eden bu süreç kadınlarda doğurganlığı da temsilcilik etmektedir.

REGL BELİRTİLERİ

Regl sancısı, karnın daha alçak kısımları ile kasıklarda hissedilir. Şiddetli bel ve baş ağrısı sancıyla birlikte sık görülen belirtilerdendir. Âdet sancısı olan kadınlarda bulantı, kusma, kabızlık veya ishal, halsizlik gibi şikayetler de görülebilir.

Regl olmadan önceki birkaç günde kişinin iştahı artar ve özellikle tatlı yiyecekler ister. Yeniden birkaç gün önce özellikle yüzde bariz sivilceler oluşur. Âdet sancısı çoğunlukla âdet başlamadan önceki 24 saat içinde başlar. Sancı, kısa süreli olarak şiddetini artırır, âdetin ilk günü daha şiddetlidir ve bu sancı, âdet döneminin ardına kadar giderek hafifler.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/regl-ne-demek-belirtileri-neler-regl-nedir-kac-gun-surer-6410514