Boztepe Mahallesi'nde kente dominant noktada bulunan ve iki teras üzerine inşa edilen manastırın ziyarete açılması dolayısıyla merasim düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı konuşmada, Trabzon'un binlerce takvim tarihe sahip, onlarca uygarlığa başkentlik yapmış muazzam ve bununla birlikte içinde halen birçok sırrın muhafaza edildiği esrarengiz bir şehir halkı olduğunu söyledi. Zorluoğlu, Kızlar Manastırı'nın 15 Ekim'e değin ücretsiz ziyaret edilebileceğini sözlerine ekledi.

Kızlar Manastırı

Boztepe Mahallesi'nde kente dominant noktada bulunan ve iki teras üzerine inşa edilen manastır kompleksi, yüksek koruma duvarıyla kenarlı bulunuyor. Bizans imparatorlarından 3. Alexios döneminde kurulduğu varsayım edilen manastırın, birkaç kez onarılarak son şeklini 19. yüzyılda aldığı belirtiliyor.

Şehir Halkı merkezine yakınlığıyla dikkati çeken Kızlar Manastırı, güneyde içinde "kutsal su" yer alan kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ve birkaç hücreden oluşuyor. Kaya kilisesinde kitabeler, 3. Alexios'un eşi Theodora ve annesi Eirene'nin portreleri yer alıyor.

Tarihi dokusuyla tekrar tekrar yerli ve yabancı turistlerden ilgi gören manastırın restorasyon ve rölöve çalışmaları için takriben 2 milyon 681 bin lira harcandı.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/restorasyonu-tamamlanan-kizlar-manastiri-ziyarete-acildi.html