Doğru: Yoğurt ABONE OL

Dürüst: Yoğurt

Sabahları yiyeceğiniz bir bardak dek yoğurt, bağırsaklarınızın ihtiyacı olan dinç bakterileri sağlar. Bu canlı bakteriler, diğer bir ismiyle probiyotikler, bütün bedenimiz için bilhassa de sindirim sistemimiz için hayati tartı taşır. Muhakkak fakat bu etkilerden faydalanmak için hazır, tatlandırılmış veya meyveli yoğurtlar yerine konut yapımı yoğurt tercih etmeniz gerekmektedir.

Yanlış: İşlenmiş et ürünleri

Hatalı: İşlenmiş et ürünleri

Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi bitmiş et ürünleri sadece kalbiniz için yok bununla birlikte bağırsaklarınız için de güvenli olmayan. Yapılan son araştırmalara kadar az miktarda bile tüketilen tamamlanmış et ürünleri, kalın bağırsak kanseri riskini arttırıyor. Uzmanlar ette yer alan heme demirin, bağırsaklardaki mukus bariyerine hasar verdiğini söylüyor.

Doğru: Yulaf

Dürüst: Yulaf

Bağırsaklarımız söz konusu olduğunda yulaf güne başlamanın en iyi yollarından bir tanesine. Probiyotikleri besleyen bu prebiyotik besinler, bununla beraber eşsiz bir lif olan beta-glukan kaynağıdır. Diğer prebiyotik kaynakları aralarında muz, soğan, sarımsak ve fasulyeleri sayabiliriz.

Yanlış: Pankek ve waffle

Yanlış: Pankek ve waffle

Pankek ve waffle gibi besinler genel olarak beyaz unla yapılır. Beyaz unun, özellikle tam buğday ununa kıyasla bağırsaklarınız için hiçbir faydası yoktur. Buna rağmen bütün buğday ununun uyumlu tüketilmesinin bağırsak mikrobiyotasına artı etkileri vardır. Kahvaltıda waffle ve pankek gibi besinleri tüketecekseniz bile tercihinizi bütün buğday unundan yandan kullanmalısınız. Elbette fakat şeker yerine muz ya da bal gibi doğal besinlerle tatlandırmanız gerekmektedir.

Doğru: Smoothie

Doğru: Smoothie

Bağırsak sağlığınız için yardımcı bir smoothie hazırlayacaksanız muhtemel olabildiğince bitki kökenli bir karışım olmalı. Yani meyve, sebze, fasulyeler, tohumlar ve bütün tahıllar içermeli. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya kadar haftada 30 farklı bitki kökenli gıda tüketmek bağırsak mikrobiyomuna önemli bir katkı sağlıyor. Smoothie hazırlarken hazırlanmış meyve suları, donmuş yoğurt ve tatlandırılmış süt eklemekten kaçınmalısınız.

Yanlış: Hamur işleri ve kızartmalar

Hatalı: Hamur işleri ve kızartmalar

Çayınızın yanına bir simit veya poğaça, kahvenizin yanında bir donut veya kruvasan harcamak kulağa son derece günahsız gelebilir. Ancak bu besinlerin, bununla beraber kızartmaların da, yağ oranları çok yüksektir. Hamur işleri ayrıca çokça beyaz un ve şeker içerir. Lif oranları da değil denebilecek dek azdır. Yalnızca iki hafta bile yüksek yağ oranı ve düşük lif oranına sahip bir diyet yeğlemek mukozal inflamasyon ve mikrobiyotada negatif değişimlere yol açıyor. Bu da kanser için tehlike faktörü oluşturuyor.

Doğru: Yumurta

Dürüst: Yumurta

Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda yumurtanın sağlıklı veya sağlıksız olması doğrusu kişiye kadar değişiyor. Eğer irritabl bağırsak sendromunuz varsa yumurta konusunda titiz olmanız gerekebilir. Eğer irritabl bağırsak sendromunuz ishale yol açıyorsa, yumurta yardımsever olabilir ama kabızlık gibi tam tersi bir etkisi varsa yumurta durumu daha da kötüleştirebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr