Kireçlenme nedir, kireçlenme nerelerde görülür ABONE OL

Kireçlenme nedir, kireçlenme nerelerde görülür?

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, yaygın bir eklem iltihabıdır. Genelde 45 yaşından sonra başlayan kireçlenme problemi özellikle de bel ve boyun bölgesini etkiler.

Çünkü omurganın en hareketli bölgeleri bu alanlardır. Omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar.

Kıkırdakların aşınmasıyla meydana gelen kireçlenme, dokularda tahribata yol açar. Bu koşul hastalığın ağrılı bir şekilde kendini göstermesine yol açar. Kıkırdak kaybı arttıkça hastalar hareket ederken bile zorlanmaya başlar.

Kireçlenmenin nedenleri nelerdir

Kireçlenmenin nedenleri nelerdir?

Kireçlenme farklı alanlara yönlendirilmiş sebeplere tabi olarak büyüyen bir eklem problemidir. Ama en fazla geçirilen enfeksiyonlar, kalıtımsal faktörler, obezite, dingin hayat, iskelet sistemi ve tahvil dokularını etkileyen genetik veya otoimmün bozukluklar, kalıcı iltihaplar, kalsiyum metabolizması bozuklukları, kalsiyum oranının kemiklerden fazla kanda olması sebebiyle ortaya çıkar.

Kireçlenme en fazla kimlerde görülür

Kireçlenme azami kimlerde görülür?

Diyabet hastalarında, sporcularda, 45 yaş üstü insanlarda, menopoz döneminde olan kadınlarda, kalsiyum esaslı fosfat bağlayıcılar kullanan kişilerde.

Kireçlenme hangi belirtiler ile ortaya çıkar

Kireçlenme hangi belirtiler ile ortaya çıkar?

Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte kişiler hareket ettiklerinde veya eklemlerini zorladıklarında fazla şiddetli ağrılarla karşılaşırlar.

Bunun yanı sıra sabahtan uyanıldığında hissedilen sancı, en küçük bir basınçta bile oluşan hassasiyet, eklemlerde meydana gelen esneklik kaybı, eklemde sertlik, hareket ederken eklemlerden gelen çıtırtı sesleri, eklemlerde batma şehvetli de görülür.

5 farklı kireçlenme türü vardır

5 bambaşka kireçlenme türü vardır

Kireçlenme vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilir. Bu noktadan hareketle sıradan 5 öbür kireçlenme çeşidi olduğu söylenebilir.

Bunlar kalp kapakçıkları, ufak ve büyük arterler, beyin, böbrek, mesane ve safra kesesi, göğüsler, kaslar ve yumuşak dokulardır.

Kireçlenme tanısı nasıl konulur

Kireçlenme tanısı nasıl konulur?

Hastalar eklemlerinde yaşadığı ağrının sebebini öğrenmek için ilgili branşta bilirkişi bir hekime başvurmalı. Doktor maddi tetkik sonrası birtakım radyolojik testler isteyebilir.

Bu durumda hastanın düz röntgen ya da MR’ı çekilir. bununla beraber hastalığın seyrine göre hastadan EMG de istenebilir.

Kireçlenme tedavisi nasıl olur

Kireçlenme tedavisi nasıl olur?

Kireçlenme tedavisinin yöntem ve kapsamını hastalığın şiddeti belirler. Bu noktada doktor, hastanın eklemlerindeki kireçlenmenin boyutuna tarafından yatak istirahati, hap tedavisi, fizik çare, bel enjeksiyonları, çalışma programı, daha ileri vakalarda cerrahi yöntemlere başvurabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr