Oldukça pozitif faydası yer alan aynı zamanda çok değerli olan bitkilerden bir parça başına Safran bitkisidir. Birçok alanda kullanılabilen safran bitkisi yemeklerde kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilebilmektedir. Oysa dünyanın en fiyatı yüksek fakat bir böylece da şifalı bitkisi olan safran bitkisinin sağlığa da faydaları epeyce fazladır. Hal böyle olunca birçok birey tarafından da bu bitki merak edilerek araştırılmaktadır.

Safran Bitkisi Nedir?

Safran bitkisi kurtularak tüketilen bir bitkidir. Çok nadide olan bu bitki epeyce az bulunan bir bitkidir. bununla beraber epeyce pahalı olan bu bitki yüzyıllardır ayrıca mutfakta keza de güzellik alanında kullanılmaktadır. Alternatif tıpta da yüzyıllar her tarafında kullanılmış olan safran bitkisi, Osmanlı döneminde de oldukça fazla kullanılan bir bitkidir. Safran bitkisi hem yemeklerde ayrıca de kadınların güzelliklerin de kullandıkları bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.

Safran Çayının Faydaları Nelerdir?

Safran bitkisi epeyce pozitif faydası bulunan bir bitkidir. Bilhassa çay olarak tüketilebilen bu bitki ve çayının faydaları saymakla bitmeyecek dek fazladır. genel olarak safran çayının faydaları şunlardır;
- Safran çayı karaciğer için oldukça yardımsever bir çaydır. Günde yarım bardak safran çayı tüketildiğinde karaciğeri arıtma etkisi bulunmaktadır.
- İştah açıcı ve stres azaltıcı etkiye sahiptir.
- Karaciğerdeki yağlanmayı tedavi eder.
- Deri hastalıklarına iyi kazanç.
- Karaciğerden kaynaklanan sivilce ve akne problemlerini karşı koruyucudur.
- Gözdeki sarı nokta hastalığına iyi kazanç.
- Karaciğeri temizler ve kandaki zararlı hücreleri temizleyerek damar tıkanıklığı riskini azaltır.
- Kalp kaslarını güçlendirir.

Safran Çayı Nasıl Yapılır?

Safran çayı kaynatılmış suyun içine 5- 6 dal kurutulmuş safran eklenerek 30 dakika her tarafında bekletilir. Süzgeçten geçirilen bu karışım içime hazırlanmış ülkü getirilir. Safran çayında dikkat edilmesi gereken nokta içerisine şeker kullanılmamasıdır.

Safranın Alt Etkileri Nelerdir?

Safran çayı her besinde olduğu gibi fazla tüketilmesi zararlı olabilen bir bitkidir. Özellikle hamilelerin safran çayını kullanması epeyce zararlıdır.
- Kanamaya neden olacağı için hamilelikte düşük riskini artırır.
- İlaç kullanan kişiler safran çayını ilaç kullanımının derhal öncesinde ve sonrasında yapmamalıdır.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr