Boyun bölgesinde düzleşme oluşması gerçekte tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Bu rahatsızlık genelde omurgada ağrı oluşumuna sebep olan diğer bir rahatsızlık ile birlikte seyretmektedir. Boyun bölgesinde ağrı oluşumu başlıca servikal lordoz düzleşmiştir anlamına gelmektedir.

Servikal Lordoz (Boyun) Düzleşmesi Nedir, Neden Olur?

Omurga toplamda 33 adet omurdan meydana gelmektedir. Bu omurlardan 7 adedi ise boyun bölgesinde yer alır. Sağlıklı insanlardaki omurgalar dümdüz bir şekilde ilerlemez. Daha çok kıvrımlı bir yapısı bulunmaktadır. Boyun ve beldeki omurların hafifi bir kıvrımı bulunmaktadır. Buna nazaran kalça ile sırt bölgesindeki omurların hafifi çıkıntılı bir görünümü bulunmaktadır.

İnsanlarda bel bölgesindeki çukurun aşırı olması durumu lordoz olarak adlandırılmaktadır. Eğer sırtındaki tümsek ise gereğinden fazla olduğunda kifoz olarak adlandırılmaktadır. Servikal lordoz terimi boyundaki bayağı şekilde seyreden kıvrıma bahşedilen bir isimdir. Burada düzleşme olması durumu normalde C şeklinde olan yapının daha düz bir hal alması sebebi ile olmaktadır. Boyun düzleşmesinin ilerleyen zamanlarında bütün ters tarafa dürüst bir tümsek oluşturarak servikal kifoz ismini alabilmektedir.

Boyun düzleşmesi nedenleri şu şekildedir:

● Ot Gibi Yaşama ya da enfeksiyonlar
● Dejeneratif Disk hastalığı oluşumu
● Herhangi bir sebep ile travma meydana gelmesi
● İyotrojenik bozukluk oluşumu
● Bu bölgede doğuştan bir bozukluk olması

Servikal Lordoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer boyun düzleşmesinin sebebi yanlış duruştan kaynaklı bir durum ise hap verilmesi yalnızca oluşacak ağrıların giderilmesinde etkin olacaktır. Boyun düzleşmesinin sebepleri genellikle mekanik nedenli olmaktadır. Böyle bir durumda hatalı duruşun düzeltilmesinde boyun bölgesine inen tartı azalacağı için hasta kendini fazla daha dar hissedecektir.

Boyun düzleşmesi genelde şahısların boyunluk kullanımı, fizik tedavi ve sızı kesiciler ile çare edilebilmektedir. Oysa bu durumun omuriliğe baskı yapacak kadar ileri boyutta olmasında cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Fakat böyle bir sonuç oldukça az görülen bir durumdur. Boyun düzleşmesinde en son çare olarak cerrahi müdahaleye geçilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi belirtileri her insanda öbür bir şekilde kendini gösterebilmektedir. Boyundaki C şeklindeki kıvrımın ortadan kalkması, boyun bölgesinde sızı meydana gelmesi, baş ağrıları boyun düzleşmesinin habercisi olabilmektedir.

Ara Sıra hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmaması durumu da görülebilmektedir. Bazen de hiçbir sızı olmasa da millet hareket ederken güçlük yaşayabilmektedir. Bu stil şikayeti olan şahısların mutlaka bir hekim randevusu alması gerekmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/servikal-lordoz-boyun-duzlesmesi-nedir-neden-olur-servikal-lordoz-tedavisi-nasil-yapilir-6435952