İnşaat sektöründe inşa malzemelerinin yeri ve önemi epeyce önemlidir. Bu önemli malzemelerden birisi de çirozdur.

Çiroz Nedir?

Betonarme yapılarda kolon ve perdelerde kullanılmaktadır. Donatıların birbirini kenetlemesi ve birlikte çalışmasını karşılayan S şeklindeki etriyelere çiroz adı verilmektedir. Çiroz bazı bölgelerde es demiri ya da kapı kilidi olarak da isimlendirilmektedir.

Bilhassa ülkemizin yer sarsıntısı bölgesi olması nedeniyle inşaat sektöründe çirozun önemi çok büyüktür. Yapının deprem kuvvetine karşı koruyabilmesi sebebiyle çiroz büyük ağırlık taşımaktadır.

İnşaatta Çiroz Demiri Ne İşe Fayda?

İnşaatlarda kullanılan çiroz demirlerinin önemli görevleri bulunmaktadır. Çiroz demirlerin görevleri ise şunlardır:

- Depremden nedeniyle meydana gelebilecek yatay kuvvetlere aleyhinde koruma sağlamaktadır.
- Çiroz dikey kuvvetleri birbirine kenetler. bu nedenle beton dökümü ve yer sarsıntısı esnasında bunların yer değiştirmesini de engellemektedir.
- Çiroz dikey donatıların birlikte çalışmasını sağlamaktadır. Donatıların arasındaki mesafeyi çiroz korumaktadır.
- Çiroz demiri kesme kuvvetine karşısında direnç göstermektedir.
- Çiroz demirleri etriyeler ile birlikte yanal kuvvetleri karşılar.
- Çiroz demirleri etriyerlerin arasında açıklığı azaltmaktadır. Bu sayede etriyelerde meydana gelebilecek burkulmaları engeller.
- Çiroz demirler beton dökümü sırasında ve daha sonrasında betonda şişmelerin meydana gelmesini engellemektedir.

Çirozlar ve etriyeler genellikle birbirleri ile karıştırılmaktadır. Çiroz bir etriye çeşidi olup etriyeler çirozların görevlerini yerine getirebilirler. Fakat çirozlar etriyelerin böylece çok görevini yerine getiremezler. Bunun yanına çirozlar tek yönlü çalışmaktadır. Lakin etriyeler hem x yönünde ayrıca de y yönü almak üzere çift yönlü çalışabilirler.

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ciroz-nedir-insatta-ciroz-demiri-ne-ise-yarar-6446238