Sinüzit hastalığı, yüz kemiklerinin içerisinde bulunan hava ile doymuş olan boşlukların iltihaplı dokular ile dolmasıdır. Bu iltihaplı dokular zaman içerisinde kendisini belirlenmiş eder ve öbür şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Sinüzit Nedir?

Sinüsler, kafatası içerisinde yüz kemiklerinin içinde yer alan abes dokulardır. Bu dokular baştan sona kişinin sesi ve yüz yapısı şekillenir. Hem bu boşluklar burun içerisinde yer alan zararlı bakterilerin sindirim sistemi yoluyla yok edilmesi için vücudun manâlı bir parçasıdır. Vakit içerisinde belirli nedenlerden dolayı bu abes dokular dolmaya başlar ve sinüsler görevini yerine getiremez ayla kazanç. Bu noktada sinüzit hastalığı ortaya çıkar. Sinüzit dört şekilde incelenir; Akut sinüzit, subakut, kronik ve tekrarlayan.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit hastalığının belirtileri oldukça bariz bir şekilde görülebilmektedir. Ancak genel hastalıklar çerçevesindeki öyle fazla hastalık ile benzer belirtilere sahip olduğu için hatalı yorumlanmaya epeyce açıktır. Sinüzit hastalığının belirtileri görüldüğü takdirde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına görünmekte gerekmektedir. Sinüzitin başlıca belirtileri ise şunlardır;
- Belirtilen bir rahatsızlık olmaksızın (soğuk algınlığı, alerji, grip ya da diğer gribal rahatsızlıklar) 7 - 10 gün aralarında süren burun akıntıları.
- Koku alma hissinde keskin azalmalar.
- Kulaklarda dolgunluk şehvetli, sancı ve uzun süren çınlamalar.
- Herhangi bir hastalığa alt olmayan ateşlenmeler.
- Fark edilir derecede ağız kokusu.
- Yüzlerde, özellikle de elmacık kemikleri ve burun çevresinde ağrılar.
- Genizde akıntılar.
- Yeniden herhangi bir hastalığa tabi olmayan öksürükler.
- Göz çevresinde keskin şişkinlikler.
- Diş ağrısı.

Sinüzit Neden Olur?

Sinüzitün belirli birçok nedeni vardır. Bu nedenler dış etkenlerden olduğu gibi bir takım hastalıkların neticesinde de sinüzit hastalığına sebep olabilmektedir. Sinüzitin nedenleri ise şunlardır;
- Bahar alerjisi.
- Burun polipleri olarak bilinen ve sinüsleri dolduran oluşumlar.
- Sigara içmek.
- Üstteki solunum yolları enfeksiyonu.
- Geniz eti.
- Konka bülloza. Bu koşul bir hastalık değildir. Normalde kemik duvarında tek bir duvar olması gerekirken konka denilen bölgede ikinci bir duvarın olması durumudur. Doğumsal bir sorundur.
- Bilhassa ağır kimyasalların bulunduğu ortamlarda kastetmek.
- Hava kirliliği olan bölgelerde yaşayan insanlarda sıkça sinüzit görülmektedir.
- Çare edilmemiş veya yetkisiz tedavi edilmiş sinüzit.
- Burun içindeki doğumsal ve kalıtsal özelliklerden gelen şekil bozuklukları.

Sinüzitin Tanı Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit, tanısı olası olan bir hastalıktır. Ama en kayda değer olan nokta erken tanı ve tedaviye başlanmasıdır. Sinüzit tanısı şu şekillerde konulabilir;
- Bir buçuk vasıtası ile burundan alınan örnekle yapılan burun kültürü testi.
- Kafatası röntgeninin çekilerek sinüslerin denetleme edilmesi.
- Bilgisayarlı tomografi ile kafa yapısının fotoğraflanması.
- Damardan alınan kan testi.

Bu yöntemlerin yanı sıra mutlaka kulak burun boğaz doktorunun yapacağı tetkik epeyce önemlidir. Bütün testlerin yapılması durumunda KBB uzmanının izleyeceği yola göre tedavi yöntemi belirlenebilmektedir.

Sinüzitin tedavisi günümüzde mümkündür. Testler tedavinin yolunu belirlemektedir. Çünkü sinüzit dıştan olduğu kadar doğumsal bozukluklar nedeni ile de gerçekleşebilen bir hastalıktır. Sinüzit hastalığının genel tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Burun tıkanıklığını onarmak için genelde sprey kullanılmaktadır.

Burun spreylerinin yanı sıra ağrıları onarmak için ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bakteriyel sinüzitün ortadan kaldırılması için antibiyotik tedavileri yapılmaktadır. Kronik ve tekrarlayan sinüzitleri için alerjik tanılar konulmaktadır. Bu herif sinüzitlerin tedavileri alerji tedavileri biçiminde yapılmaktadır. Kafa yapılarındaki bozukluklar nedeni ise cerrahi müdahaleler yapılarak sinüzit giderilebilmektedir. Ayrıca tekrar kronikleşen sinüzitlerde de cerrahi müdahale seçeneği kullanılabilmektedir.

Sinüzitten Korunmanın Yolu Nedir?

Sinüzit az daha herkeste ortaya çıkabilecek bir hastalık. Hem tedavi edilse bile tekrarlanabilen bir hastalıktır. böylece de hastalığa yakalanmadan, gerekli önlemler alınarak sinüzitin önüne geçilebilir. Sinüzitten şu yollar peşine düşüp takip edilerek önüne geçilebilir;

- Gribal enfeksiyonlarda hekim kontrolünde tedavi edinmek gerekmektedir. Bu yolla enfeksiyon durumunda burun kanalları daima açık tutulması sağlanır. böylece de hekim göre bahşedilen burun spreyleri kullanılmalıdır.
- Yaz aylarında denize girmek bilhassa sinüslere oldukça iyi gelmektedir. Yaz aylarında sinüzit hastalığı olanlar dahil belirtilen periyotlarla denize girmeli ve burun temizliğini bu şekilde yapmalıdırlar.
- Evde yapılacak olan karışımlarla da sinüzitten korunabilir. genel olarak öğüt edilen bir su bardağının içine bir akarsu kaşığı tuz, yarım nehir kaşığı karbonat konularak bu karışım ile burun içi adamakıllı temizlenmelidir.
- Burun sürekli olarak açık tutulmalıdır. bu nedenle de nane, okaliptüs, karanfil gibi baharatlar yardımıyla açık tutulabilir.
- Banyo yapılmasının veya saçların yıkanmasının ardındaki mutlaka tam kurutulmadan dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Bu durumda sinüslerin korunması için saçların kurutulması gerekmektedir. genel olarak yanlış bilinen bir konu olsa da bu durum bütün mevsimler için geçerlidir.
- Yüzün korunması oldukça önemlidir. bu nedenle de bilhassa rüzgarlı havalarda yüz bir şal ya da atkı yardımıyla korunmalıdır.
- Alerji tedavileri ihmalkârlık edilmemeli ve mutlaka doktor kontrolünde tedavilerin yapılması gerekmektedir.
- Sigara tüketimi sinüslerin dolmasının başlıca nedenleridir. Ağır sinüzitleri olan insanların mutlaka sigara tüketimini azaltması veya en ince ayrıntısına kadar bırakması gerekmektedir.
- Ağır kimyasalların olduğu bilhassa endüstriyel alanda çalışanların meslek yerlerinde mutlaka sanayi maske kullanması gerekmektedir. Tercihen tıbbi maskeleri de kullanılabilir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr