ABONE OL

İşleme ve hasat farklılıklarına kadar çayların siyah, yeşil ve beyaz gibi ayrı şekilde isimlendirildiğini belirten Uzman Beslenme Uzmanı Kübra Şahin, “Yeşil akarsu, taze nehir yapraklarının ısıl işlem, kıvırma ve kurutulmasıyla üretilmekte iken siyah dere üretiminde soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma yöntemleri uygulanmaktadır.

Beyaz dere ise çay bitkisinin sadece tomurcuklarının ve genç yapraklarının kullanılması yönüyle diğer çaylardan ayrılmaktadır" dedi.

Şahin, beyaz çayın, yeşil ve siyah çaydan ayrı olarak hiç fermantasyon işlemine uğramadığının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

“Yeşil dere, siyah çayla aynı bitkiden 'camellia sinensis'ten elde edilmesine karşın aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır. Yeşil çayın yaprakları, siyah çaya kadar fazla daha az işlem görür.

Benzer bitkiden elde edilen siyah nehir için yapraklar yavaşça kurutulur, yeşil akarsu ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup şipşak kurutulması ile elde edilir.

Siyah nehir kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez. Yeşil nehir bitkisinin yaprakları, taze ve yeşil rengini kaybetmez.”

Yeşil çayın antioksidan içeriği yüksek, kafein miktarı daha az

Yeşil çayın antioksidan içeriği yüksek, kafein miktarı daha eksik

Yeşil çayın antioksidan içeriğinin yüksek, kafein miktarının ise daha eksik olduğuna uyarı çeken Şahin, “Beyaz nehir, çok artı tadı ve rengi yoktur. Siyah dere ile yeşil dere arasındaki tek fark işlenmelerinden kaynaklanan tat, renk ve aromadır.

Beyaz çayın öteki çaylara göre daha fiyatı yüksek olmasının sebebi az önce açılmamış, çok taze nehir yaprağı tomurcuklarından toplandığı için üretilebilecek arz azdır. Bu tomurcukların elle toplanması maliyeti artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/siyah-yesil-ve-beyaz-cay-arasindaki-farklar-6436412