Us hastalık olarak aşina ruh sağlığı hastalıklarının en manâlı özelliği kişinin hasta olduğunu ayrım etmemesidir. Kişiye göre herzamanki durumlar, diğer insanlara kadar olağandışı davranışlar olarak yorumlanabilir. Bu rahatsızlıklardan en fazla bilinen şizofrenidir.

Şizofren Nedir?

Şizofren, genel tanımı ile bir bireyin gerçek ile hakiki olmayan durumları ayırt edememesi, zihin akışının bozulması, duygu kontrolünü yapamadığı (patavatsız yere yas, gülünmeyecek durumlarda gülme gibi) ve hayatın akışına uygun davranmadığı bir beyin hastalığıdır.

Şizofrenin niçin olduğu hafıza bozukluklarının neticesinde birey paranoyalara, çarpık ve aykırı düşünceler, halüsinasyon durumları ve korkular ile tanımlanmaktadır. Korkular, geleneksel korkuların olmadığı (cin çarpması, karanlık gibi) daha farklı biçimde zararsız nesnelerden ötürü gelmektedir. Şizofrenik korkunun temelinde bu tarif yatmaktadır.

Şizofren Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Şizofren hastalığının genel durumu ve yaygın görülmesi nedeniyle çoğu çeşidine ayrılarak tanı ve tedavi yöntemleri belirlenmiştir. Şizofren hastalığının temel olarka çeşitlere ayrılması korkuların ve gereksiz davranışların ayrılması ile sınıflandırılmıştır. Her dehşet ve her fikir şizofreniye yol açabilmektedir. Şizofren hastalığının çeşitleri şu şekildedir;

- Paranoid: Bu tür, nefret edilen şey eğilimleri ile ilgilidir. Paranoid şizofren olan biri kendisine zarar verileceğini düşünerek boşboğaz korkulara kapılır. Paranoidin temelinde bir cazalandırma durumu söz konusudur. (Ruhani varlıklardak veya ölmüş biri göre)

- Hebefrenik: Şizofren hastalığının en bariz olan türü hebefrenik, fikir karışıklığı, aykırı konuşma ve davranışlar olarak görülebilmektedir. Hebefrenik, kişinin günlük yaşam akışını olduğu gibi etkileyebilmektedir.

- Katatonik: Şizofren hastalığının en belirgin çeşitleri aralarında gelen katatonik durumunda kişi tepkisizleşerek, hareketlerinde duraksama ve yük gözlenir. Kişi dışarıdaki olaylara karşı düşüncesiz, tepkisiz ve ruhsuz bir davranış sergiler.

- Kalıntı (Rezidüel): Çoğunlukla hastalığın son evresi olarak aşina kalıntı, kişinin şizofren belirtlilerinin bundan böyle son safhalarına geldiği sadece gereksiz korkuların ve kalüsilasyonların görüldüğü bir türdür.

Şizofreni Ömrü Kısaltır mı?

İnsanlar şizofren nedir sorusunun yanı sıra insan ömrüne de etkilerini merak etmektedir. Şizofren, insan ömrüne ciddi tesir eden bir hastalıktır. Bunun iki sebebi vardır; birincisi hastalığa alt olarak kullanılan ilaçların emrindeki etkileri ve beyinde ya da vücudun diğer yerlerinde meydana gelen tahribatlar olarak açıklanabilir. İkincisi ise hastalığın kendisinden gelen kendine zarar verme ve intihar eğilimleridir. Bunların yanı sıra şizforeni hayat akışında önemli bozukluklar olan bir hastalıktır. Uyku düzeni, yeme içme düzeninin bozulması diğer hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.

Şizofrenin Tedavileri Nelerdir?

Şizofren hastalığının tedavileri o kadar çok yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. İlk safhalarda psikolog ve psikiyartların gözleminde, ilaç tedavileri ile şizofren atlatılabilmektedir. Fakat ilerleyen safhalarda birey ruh ve asap hastalıkları hastanesine yatırılarak burada gözetim aşağıda çare edilebilmektedir. Şizofren erken tanı ve teşhisinde tedavisi olan ve bu tedavilerin bireyin gelişimine göre kısa sürdüğü bir rahatsızlıktır.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofren belirtilerinin en hatalı bilineni kişinin agresif tavırlar göstermesidir. Şizofren hastaları genellikle kavgacı bir tavır göstermez tersine daha da ağırbaşlı olurlar. Şizofren hastalığının en bariz özelliği hayali olaylara inanılmasıdır. Örnek olarak olmayacak bir felaketin gerçekleşmesine olan inanç gibi. bunların yanı sıra şizofren hastaları olmayan varlıkları görebilmektedir. Bu halüsinasyonlar genel olarak ayrı varlıkların görülmesi olarak yorumlanabilir. Bunların yanı sıra şizofren hastası olan bir insanın tepkileri oldukça sakindir, tembel ve donuk bakışları da gözlemlenebilmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/sizofren-nedir-sizofreni-hastaligi-cesitleri-nelerdir-omru-kisaltir-mi-6411863