Omurun burulmasına tabi bu sapma, genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkar, nedeni bilinmediğinde bir malformasyon, rahatsızlık veya idiyopatinin sonucu olabilir.

 Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Skolyoz, göğüste ve omurgaya yakın bölgelerde deformasyona neden olur. Tedavinin kolaylığı deviasyonun şiddetine bağlıdır, böylece skolyozu erken dönemde tedavi etmek önemlidir. 

 Skolyoz, omurganın (omurganın) üç uzay düzleminde (üç ebat) daimi bir sapmasıdır. Skolyotik tavır ise fena bir duruştan, omurların burulmadan ve deformasyonsuz olmasından kaynaklanır ve kolaylıkla düzeltilebilir.

 Skolyoz tedavisi, birkaç yıl süren uzun süreli bir tedavidir. Omurga sapması fazla bariz değilse, skolyoz herhangi bir özel çare gerektirmez ve özellikle fazla ivedi kötüleşebileceği erken ergenlik döneminde basitçe takip edilmelidir. Ameliyat esnasında yaralanma riski her yerde bulunur, ancak nadirdir ve kesintisiz intraoperatif nörolojik izleme ile engellenir. öte yandan, ameliyat edilen alan, ameliyat bölgesinde enfeksiyon riski oluşturacak şekildedir.

 Skolyoz Kaç Derecede Ameliyat Edilir?

  Spinal genişlemeye niçin olan yüzme ilk olarak olmak üzere tüm sporlar faydalıdır. Fizyoterapi iyi kas durumunu gözetmek için kullanılır, oysa skolyozun kötüleşmesini önlemek için yeterli değildir.

 Elektroterapi ile kas stimülasyon teknikleri acayip sonuçlar vermiyor gibi görünüyor. Deformite açısı 15 ila 20° 'ye ulaştığında skolyoz her 2 çocuktan 1'inde tedavi edilmelidir. Giyen bir korse tırmandığı önlemek ve eğriliği düzeltmek için tezgâhtar olur. Bu korseler 24 saat giyilmeli ve sadece tuvalet için çıkarılmalıdır. Omurga kemikleri olgun ve şekli sabitken takılmalıdır. Bu Nedenle artık deforme olma riski taşımazlar.

 Bazı durumlarda skolyoz tedavisi cerrahidir, bilhassa korse giyilmesine rağmen eğrilikler kötüleştiğinde veya skolyozun bulunduğu bölgeye kadar deformasyon açısı 35° veya daha pozitif olduğunda. Çok küçük bir çocuğun şiddetli skolyozu durumlarında ya da 10 yaşından sonra operasyon yapılabilir. Çare büyümenin sona ermesinden önce yapılmadığında, cerrahlar yetişkinler üzerinde ameliyat yapabilir, oysa operasyonlar genel olarak daha zahmetlidir. Birkaç cins cerrahi prosedür mümkündür. 

 Skolyoz Ameliyatı Ardından Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 Skolyozun gelişimi birkaç faktöre ve özellikle genç hastanın kemik yaşına (yani ne kadar süre büyümeye devam edeceğini değerlendirmeyi mümkün kılan iskelet olgunlaşmasına) bağlıdır. Ameliyat sonrası korse kullanımı da önemlidir. Skolyoz tedavisinde osteopatinin etkinliğine dair hiçbir delil yoktur. Bu, osteopatiden kaçınılması gerektiği anlamına gelmez, bu da tıbbi tedaviye eşlik edebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/skolyoz-omurga-egriligi-ameliyati-nasil-yapilir-skolyaz-kac-derecede-ameliyet-edilir-6436007