Hayat şekli, gıda tarzı gibi o kadar çok etken şahısların hastalıklara yakalanmasında etken rol oynar. Bağışıklık sisteminin cılız olması kişileri hastalıklara aleyhinde savunmasız bırakabilir. Kalıtımsal faktörlerinde bu hastalıklarda etkisi olabilmektedir. Yapılacak bir takım tetkikler erken tanıyı sağlayabilir. Smear testi kadınların uyumlu yaptırması gereken bir testtir.

Smear Testi Nedir?

Rahim ağzı kanseri görülme sıklığı kadınlar aralarında giderek artmaktadır. Kadınların yakalandığı kanser türleri sıralamasında rahim kanseri 6. Sırada bulunur. Rahim ağzı kanseri genetik yatkınlık ile bağlantılı olabilir. Lakin bunun dışında da hastalığı tetikleyen faktörler olabilir. Smear testinin amacı rahim ağzı kanserine aleyhinde tarama yapmaktır.

Smear testi rahim ağzı veya kanser öncüsü taraması sırasında kullanılan bir testtir. Kasıt erken teşhis ve tanı yapabilmektir. Deneme doğruluk düzeyi oldukça yüksek bir testtir ve teşhis konulması sonrası hemen tedaviye başlatmak gerekir. Erken teşhis fazla manâlı bir noktadır ve hastanın hayatını kurtarabilir. Bu konuda hassas faydalanmak gerekir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanması son derece kolaydır. Ayrıca kişi test için alınan akıcı esnasında herhangi bir sancı hissetmez. Rahim ağzının net seçilebilmesi için vajinaya tetkik için kullanılan makine konulur. Ardında ufak bir aparat yardımı ile rahimden gözenekli olan alınır. Bu incelemeye gönderilmek için bir tüp içine konabilir. Patolog olan kişiler cam üstünde ve mikroskop altında bu parçayı incelerler. Herhangi bir anormal gelişim tespit edilirse, çare laf konusu olacaktır.

Eğer test sonuçları fazla çıkarsa, doktor ek tetkikler isteyebilir. Bu testlerde kolposkopi ve HPV testi olabilir. Testin adet döneminde yapılması yerinde olmayacaktır. Kişi adet gördükten 15-20 gün sonradan yapılması en ideali olacaktır. Test öncesi yaklaşık 48 saat gibi bir sürede cinsel ilişki yaşanmamış olası içten olur. Kişinin genital bir enfeksiyonu var ise bununda tedavi edilmesi gerekir.

Smear Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Smear testi yorumlanması sırasında Bethesta denilen sistem kullanılır. Kanserli hücresel ya da anormal gözenekli olan yapısı görülmemesi testin olumsuz olması anlamana kazanç. Smear testi sonucunda servikal hücreler olağandışı olarak saptama edilebilir. Anormal netice ortaya çıkarsa enfeksiyon ile ilgili çare uygulanabilir. Hekim hastayı yakın takibe alabilir. Test ahenkli aralıklarla yapılırsa kusur payı azalır.

Rahim Ağzı Kanserinin Nedenleri Neler Olabilir?

Rahim ağzı kanseri kadınlar aralarında yaygın olan bir kanserdir. Belirli bir yaş grubunda görülür denilemez. Rahim ağzı kanserinin bir nedenleri ise;

Erken yaşta cinsel ilişki yaşamak

Birden artı cinsel ilişki yaşanan partner olması

A vitamini düşüklüğü

Sigara kullanımı

Cinsel yolla bulaşan herpes virüsüne maruz kalmak

Sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlığı

Smear Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Smear testi sonuçlanması çok uzun süren bir deneme değildir. Emrindeki fakat testin yapıldığı kurumun sitemine kadar değişse de takriben 2-3 gün içerisinde netice alınır. Smear testini yaptırmaya başlamak için en uygun yaş 21 yaş olarak belirtilir. ya da ilk cinsel ilişkiden 3 sene sonra yapılması içten olacaktır. 30 yaşından ufak kişiler ise her yıl uyumlu smear testi yaptırmalıdır. Kadınların düzenli olarak doktor kontrolünde bulunması ve tetkiklerini dikkatsizlik etmemesi tavsiye edilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/smear-testi-nedir-smear-testi-sonucu-ne-zaman-cikar-nasil-yorumlanir-6433278