ABONE OL

Samsun'un sembol lezzetlerinden biri olan manda kaymaklı lokum havaların soğumasıyla birlikte her tarafta üretilmeye başlandı.

Bilhassa Bafra ilçesinde yetiştirilen mandaların sütünden elde edilen kaymakla yapılan lokum sadece sonbahar ve kışın tüketilebiliyor.

Manda kaymağının sıcağa dayanıklılığının eksik olması özelliği sebebiyle havaların soğuduğu sonbahar ve kış aylarında üretilebilen lokum, Türkiye'nin dört bir yanında da gönderiliyor.

Kışın raf ömrü uzun, mandaların beslenme şekli nedeniyle daha lezzetli

'Kışın raf ömrü uzun, mandaların beslenme şekli nedeniyle daha lezzetli'

4 kuşaktır lokum üretimi yapan Faris Yüksel (44), Bafra manda kaymaklı lokumun Samsun denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri olduğunu söyledi. 

Manda kaymaklı lokum sadece kış döneminde üretilmesinin manâlı iki nedeni olduğunu söyleyen Yüksel, "Bu manda kaymaklı lokum 1936 yılından itibaren dedemizin Kızılırmak Deltası'ndaki mandaların sütünden elde edilen kaymakla yaptığı bir lokum.

 Aslı neyse bugünde benzer şekilde üretiliyor. O yıllardan itibaren yalnızca sonbahar ve kış mevsiminde üretilen bir üründür. Kaymak süt ürünü olduğu için kışın daha uzun vakit ömrünü muhafaza eder daha dayanıklı olur.

Kaymağın ömrü sıcakta fazla eksik olur. İkinci bir sebebi mandanın sütünden elde edilen kaymağın lezzeti mandanın besin alışkanlığını göre değişir. Kışın beslenen manda hayvanı ile yazın beslenen manda hayvanını sütünün lezzeti birbirinden farklıdır.

Dolayısıyla sütün lezzeti kaymağa nükseder. Kaymakta peynirimsi bir koku oluşur bu da ürünün tat ve nefasetini etkiler. Bu lokumun tadını etkiler. Bu ilk üretiminden itibaren belli başlı kurallardan bir tanesidir. Bu lokum soğuk kış aylarında üretilir" dedi.

Hastaları var

'Hastaları var'

Manda kaymaklı lokuma yılın belli döneminde yapıldığı için yoğun istek olduğunu bildiren Yüksel, "Sezon içinde Türkiye'nin dört bir yanına kargo ile manda kaymaklı lokumu gönderiyoruz.

Gelenekselleşmiş Samsun'la özdeşleşmiş ürünlerden birisi bu lokum. Kaymak ve lokum damakta benzer anda erir özelliği budur. Benzer anda o tat alınır. Püf noktalarından birisi budur.

Manda kaymaklı lokumun çok meraklısı hatta hastası diyebileceğim müşterilerim var. Onlar her sezon başında talepte bulunurlar" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr